Nada Koturić
Typography

Božićni blagdani imaju svoje posebno mjesto u životu ljudi, običaje i posebnosti svakog kraja koji ih čine još bogatijima. Duhovna priprava u srcima i dušama vjernika u posavskome kraju redovito se obavlja svakodnevnim jutarnjim misama zornicama, ove godine drugi put u specifičnim koronauvjetima. Zamjetno je manje glamura u ukrašavanju i svjetlosnim efektima po kojima su se, inače, znale natjecati ulice, mjesta, domovi, osobito onih iz dijaspore.

Pandemija očito uzima svoj danak pa je tako oduzela radost dolaska i brojne iseljene Posavine u svoj rodni kraj koncem godine. Ipak, koronavirus nije ukrao radost nadolazećeg Božića jer Posavina i ovoga puta, kao i u mnogo težim vremenima, ponosno i dostojanstveno dočekuje taj najradosniji kršćanski blagdan.

Mise zornice

Mise zornice u Posavini draga su tradicija i nezaobilazan dio priprave za Božić. One simboliziraju budnost na koju nas pozivaju čitanja iz Biblije koja se mogu čuti na misama tijekom došašća, vremena radosnoga iščekivanja Isusova rođenja, istodobno i pokorničkog vremena. U blagdanskom ozračju Domaljevca na središnjem Trgu branitelja ispred spomen-obilježja za poginule branitelje upaljena je i druga adventska svijeća na velikom adventskom vijencu. Za organizaciju događaja i izradu vijenca potrudile su se članice Udruge žena "Marija" iz Domaljevca, a mještani željni druženja i sadržaja božićnih radosti okupili su se na trgu pa im ni kiša nije pomrsila planove za okupljanje.

posavski kolaci

Cijela je ceremonija ponovno bila ispunjena molitvom i druženjem uz adventske pjesme, topli čaj, kuhano vino, ali i posavsku rakiju. Trgom se iz adventskih kućica širio miris božićnih kolača, a odlična ponuda slastica, toplih napitaka i domaćih proizvoda na božićnom sajmu nikoga nije ostavila ravnodušnim. Nakon što je čast paljenja prve adventske svijeće pripala načelniku općine Stjepan Piljić, drugu su upalile aktivne žene popularnih i tradicijskih domaljevačkih Posavskih divana.

- Paljenje adventskih svijeća prvi put organizira se na ovakav način, a to će postati tradicija ove posavske općine - kazao je načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić. Blagoslov svijeće predvodio je fra Anto Pušljić, župnik župe sv. Ane u Domaljevcu, koji je tom prigodom vjernike podsjetio da je iščekivanje dana rođenja Isusa Krista, Božića, te da se u ove dane pripremamo kako bismo živjeli u miru, slozi, zajedništvu, jako potrebnima u ovom izazovnom vremenu.

Poručio je da je tim činom krenula priprava za najradosniji blagdan Božića te da je potrebno otvoriti svoja srca za rođenje Spasitelja. U duhovno-liturgijskom programu sudjelovao je i crkveni zbor.

- Novouređeni trg prekrasan je i s posebnim duhovnim porukama. Htjeli smo da svako dijete uživa, svaka mlada, pa i starija osoba barem vikendom, te da se vrijeme do Božića ispuni srećom, blagostanjem i mirom - poručuju iz Udruge žena "Marija". Od blagdana svete Kate u Posavini su počele intenzivnije priprave, a na blagdan svete Lucije sije se pšenica. Božićni kolači već se spravljaju, najviše je suhih, i to najrazličitijih boja i oblika, ali po starim recepturama posavskih baka. Večera za Badnjak posna je.

Jede se najčešće bijeli gnjecani grah, riba, nemasna gibanica, suhe šljive, orasi. Posebno se blagdanski kruh mijesi i gotovo umjetnički ukrašava. Badnje jutro osobito je za djecu, prve čestitare i navjestitelji skorog rođenja Isusova. Taj dan djeca započinju kvocanjem, a taj se običaj u izvornom obliku održao do danas najviše na području župe Tolisa.

Stisak ruke i zagrljaj

U cijeloj Posavskoj županiji, odnosno njezinim trima općinama - Orašju, Odžaku i najmanjoj Domaljevcu-Šamcu, posjet misama polnoćkama tradicija koja se njeguje u svakoj župi.
I nije, unatoč posebnim okolnostima, prekinuta ni ove godine. No, kako smo još u koronavremenu, podsjećamo na stalni apel mjerodavnih za potrebu poštivanja svih epidemioloških mjera jer i Posavina je u "uzlaznoj putanji" po broju oboljelih. A kada slavlje nadolazećeg Božića bude iza nas, božićno drvce i jaslice zadržavaju se u kući do Bogojavljenja - Sveta tri kralja. Povratak u svakodnevicu Posavine bit će sa zajedničkom željom - vratiti vrijeme bez ograničenja, socijalne distance, bez maski i s čestitanjem uz čvrsti stisak ruke i toliko potreban zagrljaj bližnjih.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić