Nada Koturić
Typography

Kraj godine uvijek je u znaku humanih akcija, a ovoga puta ona je u Posavini uspješno vođena prema tročlanoj obitelji Zorana i Ivanke Prijević iz Orašja sa sinom Tomislavom koji pohađa 4. razred. Žive na rubu grada, na rubu siromaštva ali dostojanstveno i optimistično i nadasve zahvalni za sve ono što im se čini kako bi poboljšali svoju situaciju. Donedavno su živjeli bez osnovnih civilizacijskih tekovina, bez vode i struje, no njihovi uvjeti življenja potaknuli su ljude dobre volje da im pomognu u ostvarenju svojih višegodišnjih želja.

obitelj prije obnove

Izgled prija obnove

Želje se ostvaruju

Podsjetimo, njihov skroman dom je od svega 26 m2 dvadeset šest, dostatan samo za preživljavanje. Sve bi to i nekako podnijeli uz svoje zdravstvene tegobe kažu, ali sve im teško pada jer odgajaju devetogodišnjeg sina. Bila im je želja da svom sinu Tomislavu priušte život bar sličan njegovim vršnjacima, uređenu sobu i osnovna tehnička pomagala u koja čeznutljivo gleda kod svojih vršnjaka. Želje se postupno ostvaruje. -Vodu smo iskopali i priključena je, a očekujemo da će i struja uskoro, radosno je potvrdio otac Zoran. Počelo je i zidanje dograđenog dijela njihovog doma od građevinskoga materijala koju je donirala općina Orašje, potvrdila nam je Sandra Đukić, predsjednica Udruge Osmjeh Domaljevac koja je vodila također akciju za obitelj Prijević. -Sada je prostor dnevnoga boravka puno ljepši i odvojen je od sobe za malenog sina Tomislava, koji ne skriva radost što njihov dom poprima puno ljepši izgled.

obitelj poslije obnove

Izgled poslije obnove

Humanost na djelu

Vijest o uvjetima života Prijevićevih „procurila“ je od roditelja jedne učenice koja pohađa razred s Tomislavom i, kako to obično biva, humanost uvijek položi ispit u Posavini. Drago nam je što su i mediji u toj akciji pripomogli, pa su uz ostale, akciju podržali i čitatelji Večernjeg lista. Među njima je i svećenik fra Petar Perica Vidić poznat po svojim akcijama humanosti. -Nakon čitanja teksta u Večernjem listu, fra Petar je izvijestio župnika u Orašju fra Bonu Kovačevića o organiziranju aukcije svojih slika, a sredstva je namijenio za posavsku obitelj Prijević, doznajemo od Sandre Đukić. Akciju je podržala i Zajednica žena Prsten te Centar za kulturu. -Organizirali smo Stand Up komediju Cuke i sav prihod usmjerili za ovu obitelj, kaže Sanja Pejić, a sredstva su, dodaje Mandica Živković, namijenili za priključke na vodu i struju, te pretplata za vodu u narednih godinu.

obitelj kutak za tomislava

Obnovljeni kutak za Tomislava

Radost Tomislava

Roditeljima je ipak bilo najvažnije da se njihovom sinu Tomislavu ispuni dugogodišnja želja koju oni iz svojih skromnih sredstava nisu uspijevali. - Od gospodina Baje iz Austrije naš je Tomislav dobio mobitel, kompjuter, televizor i još nekih stvari, novca i poručio, ako nešto treba da mu javimo. Tomislav pored svih materijalnih dobitaka izdvaja ipak da mu je najdraže to što njegovim roditeljima nije tako teško kao prije, i da mu priključak za vodu ipak najviše znači.-Mama ne mora više na hladnoći pumpati vodu jer je konačno ima u kući pa sam i ja sretan, poručuje Tomislav. Prijevići se skromno svima zahvaljuju a najveća zahvala ide organizatorima prikupljanja pomoći, roditeljima Tomislavove školske prijateljice.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturićobitelj1

Sreći nigdje kraja