Nada Koturić
Typography

Dječji vrtić „Pčelica“ Orašje godinama je muku mučio sa prostorom, a roditelji sa višegodišnjim listama čekanja svojih mališana na upisali u tu predškolsku ustanovu. Zbog povećanog interesa za upis, uglavnom je po 20-tak roditelja bilo primorano za čekanje i traženje „baka servisa“ kao nužnu zamjenu.

Sada je tomu kraj, jer uz pomoć Norveške i uz implementiranje projekta od strane USAID-a sa 80.000 KM uloženih u dodatne infrastrukturne radove i opremu, oraški vrtić je proširen sa nove dvije prostorije. Posjetili smo „Pčelicu“ kako bi doznali više o životu i radu u tom malenom domu najmlađih žitelja općine Orašje u kojem borave i stječu svoja prva znanja 76 djece.

malisani orasje 900

Sa ravnateljicom Dijanom Živković, magistrom predškolskog odgoja razgovarali smo o aktualnim problemima, uspješnim projektom čijom je realizacijom vrtić dobio dodatne nove prostore, te planovima.

Dvije nove prostorije

Vrtić je dobio dograđeni prostor koji će biti po standardima dostatan za prijem nova 32 djeteta od kojih 12 jasličke dobi, a ostali mogu biti stariji. To je doista odličan i prijeko potreban projekt jer je problem nedostatka prostora višegodišnji problem ove ustanove. Ne želimo opteretiti roditelje sa cijenama smještaja, pa pokušavamo organizacijski biti maksimalno uklopljeni u raspoloživa sredstva.

Cijena cjelodnevnog boravka za mješovite skupine djece u oraškom vrtiću već se godinama ne mijenja i iznosi 140 KM, a za jasličku skupinu 170 KM. Postoji i mogućnost poludnevnog boravka sa cijenom od 120 KM. Također imamo i kategoriju besplatnog vrtića koji se odnosi za treće dijete iz jedne obitelji, kaže nam ravnateljica Živković i ističe zahvalnost za financijsku potporu općini Orašje i Vladi Županije Posavske, te osobito norveškom veleposlaniku u BiH Olavu Reinertsenu koji je ovih dana obišao vrtić i presijecanjem vrpce, skupa sa ministricom Anom Andrić, označio završetak projekta. Sada predstoji još da novi prostor oraškog vrtića „Pčelica“ dobije svoje nove male stanare.

malisani orasje 1024

4 skupine u vrtiću

Dječji vrtić “Pčelica“ raspolaže sa četiri dobne skupine, jaslička za uzrast od godinu do tri godine i tri su mješovitog uzrasta od tri do šest godina, odnosno do polaska u školu. Bilježimo stalan povećan interes za vrtić. Trenutno pod krovom vrtića radimo u skupinama maštovitih imena kao što su i naša dječica: „Leptirići“, „ Zvjezdice“, „Cvjetići“, a za jasličku dob zovu se „Bubice“. Kapaciteti su trenutačno popunjeni do posljednjeg mjesta no sa dodatnim prostorima mislim da smo taj problem smještaja riješili.

U vrtiću je 13 stalno uposlenih djelatnika među kojima je osam odgajateljica. Prostor je bio najveći problem vrtića čak i za postojeće dobne skupine pa je nadogradnja bila najbolje rješenje. Projekt je puno više od toga jer znači za naše mališane životni prostor u kojem će se moći kretati jer dvije nove prostorije dnevnog boravka dat će upravo takve mogućnosti, zaključuje ravnateljica Živković.

Digitalizacija u školama

Uz to što je Norveška Vlada pomogla Dječji vrtić u Orašju također su dali financijsku potporu i nizu projekata iz oblasti školstva povezanih sa digitalizacijom. Ne čudi stoga što je upravo veleposlanik Olav Reinertsen tijekom jednodnevne radne posjete Županiji Posavskoj obišao uz vrtić i dvije škole u Odžaku i Domaljevcu. U Srednjoj školi „Pere Zečevića“ u Odžaku Norveška Vlada pomogla je nabavci opreme za informatičku radionicu te u nabavci CNC stroja na kojem se godišnji obuči oko 70 srednjoškolaca tog usmjerenja. Digitalizacija je uveliko ušla i među osnovce u Domaljevcu te je veleposlanik Reinertsen obišao i učionicu gdje se osnovci educiraju iz robotike i informatike.

malisani odzak 900

Ono što mi radimo u smislu potpore obrazovnom sektoru i školstvu, posebno u ovoj regiji upravo ima za svrhu omogućiti mladim generacijama da se uspješno susretnu sa sutrašnjicom. To radimo upravo zbog toga što razvoj gospodarstva u svim društvima toliko brzo napreduje, da upravo ono što je potrebno, jeste doprinos razvoju informacijsko komunikacijskih tehnologija čak i na ovom nivou vrtića. To je od izuzetne važnosti za budućnost.

I upravo zbog toga sve ovo radimo, da pripremimo ovu predivnu malu i prelijepu djecu za jedno novo sutra koje je svakako drugačije od onog vremena koje mi sad imamo, kazao je u Orašju veleposlanik Norveške u BiH Reinertsen.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić