Nada Koturić
Typography

Pandemija koronavirusa koja u Bosni i Hercegovini traje već više od godinu i pol dana usporila je infrastrukturne projekte u najmanjoj i najmlađoj općini u federalnom dijelu Posavine. Završena je tako zgrada za socijalno stanovanje, jedna od prvih koje su u okviru zajedničkog projekta u Bosni i Hercegovini prihvatile brojne općine, a nastavljen je i najveći općinski prioritet od životne važnosti za tu općinu Posavske županije, milijunski projekt vodoopskrbe.

Bez vode je sve ništa

Naime, u ovom srednjem dijelu Posavine nezdrave površinske vode najveći su problem mještanima pa su primorani, unatoč tomu što su naselja najvećim dijelom tik uz rijeku Savu, vodu kupovati ili kao u Domaljevcu nositi s vodocrpilišta.

Istina je da u općini imamo kvalitetno urađenu općinsku infrastrukturu, ali voda je ipak najvažnija i to je trebalo davno prije uraditi - kažu okupljeni na uređenom mjestu na vodocrpilištu u Domaljevcu predviđenom za točenje vode u kanistre.

domaljevac

Projekt vodoopskrbe treće faze privodi se kraju gdje je predviđeno da većini mještana budu urađeni priključci za vodu do njihovih domova. - Raduje me da ćemo ovu vodu koju sada nosim s vodocrpilišta dobiti u kući i onda će nam biti puno lakše i jednostavnije - kaže Berislava Koturić, a Ivo Blažanović također ističe značaj projekta koji je, naglašava, daleko važniji od svih prethodnih. - Bit će urađeno novih osam ulica, a vrijednost ovih radova je oko 300.000 konvertibilnih maraka. Preostat će još rubni dijelovi Domaljevca i mjesta Bazik i Grebnice za četvrtu fazu - tvrdi načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić te dodaje da je ove godine u općini urađeno još puno poslova.

Osigurati poticaje

Završena je rekonstrukcija javne rasvjete i zamijenjena LED rasvjetom, što će značajno, smatra načelnik Piljić, pojeftiniti troškove. Ovih dana u najmanjoj općini Posavske županije očekuje se i primopredaja stambene zgrade s devet socijalnih stanova iz fonda za regionalni razvoj. - U sklopu ovog projekta regionalnog stambenog zbrinjavanja to je jedna od prvih zgrada koja je završena na području Bosne i Hercegovine i, evo, nadamo se, dodaje pomoćnik načelnika Miroslav Lucić, da ćemo je čim prije staviti u funkciju.

Načelnik Piljić također ističe kako općina sve više poprima urbana obilježja, no njezine ruralne prednosti zbog sve veće potrebe za zdravom hranom, tvrdi, imaju također perspektivu koju bi trebalo iskoristiti. - Vidimo da u današnje vrijeme mala poljoprivredna gospodarstva imaju priliku ostvariti neki svoj profit u proizvodnji zdrave hrane i mi ćemo kao općina nastojati, kao što smo i do sada, u suradnji s višim razinama vlasti osigurati poticaje za ovu djelatnost - poručio je načelnik Piljić. Bogati prirodni resursi uz adekvatnu infrastrukturu sve više se nameću kao putokaz u novu perspektivu Posavine, a hoće li biti i iskorišteni, ostaje vidjeti.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić