Nada Koturić
Typography

DERVENTA - Derventski kraj i duhovno središte Samostan i Župa sv. Marka Evanđelista Plehanna Plehanu ponovo je oživjelo posebnim ozračjem koje je sobom donijela „Fra Lovrina mlada nedjelja“. Ovaj puta u misnom slavlju su sudjelovali i vjernici iz Donje i Gornje Tramosnice. Svečanosti je doprinijelo i otvorenje Izložbe slika s Prve medjunarodne likovne kolonije kao i večeri proze i poezije. U svim sadržajima prožima se ustrajna želja i nastojanje gvardijana fra Ante Tomasa da fra Lovro i na Plehanu dobije svoju Mladu nedjelju. Ne bez razloga, jer treba znati da je svoj pastoralni rad fra Lovro i započeo na Plehanu, u tadasnjoj župi Velika. Postoji velika poveznica fra Lovre i sa tramošničkim krajem.

Molitva za zdravlje

Okupljeni vjernici i hodočasnici iz Tramošnice sa svojim župnikom fra Josom Oršolićem, zajedno sa fratrima i svećenicima na Plehanu su jednodusno pjevali fra Lovrinu himnu.- Molili smo za njegovo proglašenje blaženim i svetim, kao i zagovor da nas Gospodin sačuva od korone, pandemije i svakog drugog zla, te nam podari zdravlje duše i tijela, kazao je fra Joso.

hodocasce vjernici
U svojoj propovijedi govoreći o Radnicima u vinogradu, fra Joso je naglasio i važnost doma i domovine, potrebu jos veće molitve i zahvalnosti prema našoj Posavini koja je, kazao je, natopljena krvlju naših mučenika i naših branitelja, a mi smo silom zla postali izbjeglice i prognanici. Potrebno je uzeti krunicu u ruke i sa još više ljubavi prema domu i domovini, vratiti se svojem ognjistu, svojoj rodnoj grudi i svojoj baštini. Neka nas u svim nasim dobrim nastojanjima pomogne i ohrabri zagovor sluge Božjega fra Lovre Milanovića i nase nebeske Majke Blažene Djevice Marije, istaknuo je tijekom propovijedi fra Joso.

hodocasce 900

Krunice iz Zvornika

Na kraju sv.mise fra Anto je blagoslovio krunice iz Zvornika i Srebrenice, dar tamošnjih vjernika . Lokalna Posavina TV potrudila se da u izravnom prijenosu molitva stigne do posavljaka koji ne mogu do Plehana.-Hvala puno, gledala sam, kako se kaže izravno, i zaplakala na dio s krunicama. Divna je to nagrada za naš trud i poticaj da i dalje izrađujemo krunice i svi zajedno molimo za obracenje i mir, duhovnu i materijalnu obnovu svih nas, obnovu porušenih crkava, kaže Vesna Nikolic. Svoje goste i hodočasnike, gvardijan fra Anto i vjernici s Plehana su nakon misnog slavlja i otvaranja Izlozbe, počastili po posavskom običaju ručkom i ispratili pjesmom.

hodocasce 1024

Čudesna ozdravljenja

Fra Lovrina svetost se očituje u čudesnim znacima kao što su ozdravljenja, te moralna i druga pomoć vjernicima. Pravda, opraštanje, život ljubavi i mira, bile su njegove životne odrednice. Fra Lovro je veoma kratko bio župnikom u župi Tramošnica. Mučenički je ubijen dok je prolazio kroz selo Turić. Fra Lovru susreo je Mujo Arnaut, nadziratelj dobara Osmana-kapetana Gradaščevića. Narodna predaja kaže kako je Mujo ubio fra Lovru 3. veljače 1807. na spomendan sv. Blaža mučenika, zato što fra Lovro prolazeći pokraj Muje nije sišao s konja i iskazao mu poštovanje.

Gvardijan fra Anto Tomas

Poginuo je nedužan, mučenički udaren nožem a zatim ubijen iz male puške (kubure), u mržnji prema vjeri, u 30 godini života. Subraća, tramošnički i turićki kršćani su pokopali fra Lovru u obližnjem turićkom groblju. Kršćani su odmah poslije smrti smatrali fra Lovru pravim mučenikom, te i nakon dvjesta godina dolaze na njegov grob, uzimaju zemlju s groba i nose svojim kućama, te mažu se po tijelu uvjereni da će im mučenik fra Lovro pomoći. Narod ga i danas štuje kao mučenika.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić