Nada Koturić
Typography

Županija Posavska pridružila se velikom humanitarnom valu pomoći stradalom od potresa području Siska, Petrinje, Gline i okolice. Posavina dobro pamti vrijeme kada je i sama trebala pomoć zbog katastrofalnih poplava i kada je humanitarna pomoć značila puno više od financijske potpore. Značila je poruku, Posavina nije sama u toj tragediji.

pomoc 900

Ovoga puta takve poruke potpore iz Posavine se šalju prema Banovini od općina u Županiji Posavskoj, karitativnih organizacija, župnih zajednica, brojnih udruga, prije svega onih koje su proistekle iz Domovinskoga rata, građana velikoga srca koji su ponovno pokazali da su spremni brzo reagirati i pomoći onima kojima je najpotrebnije. Uvjereni su, poručili su iz Posavine, da se ovakve situacije mogu prebroditi samo u zajedništvu i solidarnosti.

Suosjećamo s nastradalim

Kao i kod svake humanitarne akcije akciju je povela Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata koje organizirano prikupljaju novčana sredstva za pomoć teško stradalom stanovništvu u zemljotresu u Petrinji, Glini , Sisku ali i Hrvatskoj Kostajnici gdje ima dosta žitelja porijeklom iz Bosanske Posavine. Sredstva prikupljaju preko predstavnika Udruga (HVIDR-a, Udruga nositelja ratnih odličja HVO Domaljevac, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskoga rata HVO HB Domaljevac i Udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskome ratu Domaljevac), pojašnjava ispred udruge HVIDR-e Pavo Ćošković. Iz općine Odžak pomoć je u prehrambenim i higijenskim potrepštinama žurno organizirana preko mjesnih zajednica i dopremljena preko Crvenoga križa. Vlada Županije Posavske odobrila je izdvajanje sredstava u iznosu od 20.000,00 KM u svrhu humanitarne pomoći.

pomoc 901

Pomoć od župnih zajednica

U župama Posavine za vrijeme misa prikupljana su sredstva, te preko župnih Karitasa potrepštine koje će dobro doći stanovništvu Banovine. -U sklopu projekta „Posavina za područja pogođena potresom“ kao župna zajednica Tolisa pridružili smo se akciji koja je krenula preko Karitasa u Domaljevcu. Prikupljamo razne prehrambene i higijenske potrepštine kako bi ih ovih dana dopremili do najpotrebitijih. Ovo je područje doživjelo katastrofalne poplave u kojoj je općina preko 70% bila pod vodom i ne smijemo zaboraviti svu onu humanitarnu pomoć koju smo dobili iz Hrvatske, pa upravo i sa tih područja. Prikupljali smo pod svetom misom dobrovoljne priloge vjernike koje ćemo proslijediti preko Nadbiskupije, kazao je gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić.

pomoc 1024

Ponovljena katastrofa

Među osobama koje su smrtno stradale najmlađa je žrtva 13. djevojčica kojoj je poveznica Bosanska Posavina, čiji korijeni vuku sa šamačkog područja. Tisuće Hrvata protjerani su tijekom protekloga rata iz hrvatskih sela, mnogi su pobjegli sa vrećicama u rukama kako bi sačuvali samo živu glavu na slobodnom domaljevačko-oraškom području, a neki su drugi dom našli u Hrvatskoj. Nekako ih se najviše upravo sa tog dijela smjestilo u Hrvatskoj Kostajnici misleći da je to privremeno, no, najveći broj ih se ipak nije vratio. Ovoga puta nakon izbjeglištva, kako to jedino život zna pisati nepredvidive scenarije, ponovo su, po drugi puta doživjeli rušenje svojih domova, ovoga puta od prirode. Upravo u toj činjenici leži odgovor što se prikupljena pomoć sa područja Županije Posavske i Bosanske Posavine usmjerava, uz ostala razornim potresom pogođena područja, upravo i prema Hrvatskoj Kostajnici.

Za GIP piše Nada Koturić