Nada Koturić
Typography

Mjesec prosinac za većinu predstavlja vrijeme susreta s obiteljima i prijateljima, mjesec u kojem kroz običaje blagdana Božića potvrđujemo tradiciju, svoje korijene. Ovogodišnje blagdansko vrijeme nedvojbeno će biti potpuno različito od bilo kojeg drugog koje smo doživjeli do sada. Globalna pandemija sigurno će mnoge ostaviti samima za Božić pa mnogi neće moći doći do svojih obitelji.

Činjenica je i velikog broja ljudi koji su zaraženi ili u samoizolaciji, pa su zbog toga i udaljeni od bližnjih. Ipak sva ta tamna korona-statistika nije ukrala radost nadolazećih blagdana, a osobito da u ovo vrijeme činimo dobra djela.

Nada i vjera

Već sa adventom veliki humanitarni val zahvatio je Posavinu čime još jednom pokazuje svoje, humano srce, suosjećajnost, spremnost za pomaganje i pomoć onome kome je to potrebno. Humanitarnom valu Posavine pridružila se i Udruga specijalne policije Domovinskoga rata „Fenix-Posavina“ koja je do sada nebrojeno puta pomagala onima kojima je pomoć i pružena ruka solidarnosti bila neophodna. -„Fenixov korak u novi život“ akcija je koju smo naslovili za humaniutarnu akciju koju organiziramo kako bismo zajedno s ljudima koji imaju osjećaja za pomoći drugima pomogli i dali nadu i vjeru za bolje sutra u liječenju. Ovoga puta akciju vodimo za Marka Mandića za njegovu bolju i vedriju budućnost, Josipu leovac za njen osmijeh i vjeru u budući život i Ivanu Matić za njen prvi siguran korak. Sve su to djeca naših kolega i članova naše udruge, kaže predsjednik Udruge Fenix Posavina Josip Marković.

plakat 900

Dobro je činiti dobro

Župni Caritas i Frama Domaljevca usmjeravaju akciju „Advent za Ivanu“ u kojoj su se mnogi pridružili u Posavini kroz nekih od sadržaja koje oblikuje ta humanitarna akcija. -Njome žele, napominje Ružica Matić, predsjednica Frame Domaljevac, pomoći svojoj župljanki Ivani Matić na putu do ozdravljenja i njenog prvog koraka izvan kolica.

Žele potaknuti sve ljude dobrog srca na činjenje doba. U Domu u Tolisi održana je prodajna izložba slika fra Pere Oršolić i drugih posavskih autora. prodajnog tipa, jer kupnjom slike svatko je mogao postati dio humanitarnog vala Posavine. Frama Tolisa je za tu prigodu organizirala održavanje predstave koju je izvela Frama Domaljevac "Badnjak u Domaljevcu". Predstava je izvedena i u u dvorani Hrvatskog kulturnog centra u Domaljevcu uz epidemiološke mjere.

Za prvi Ivanin korak
 
"Advent za Ivanu" proširio se i na još nekoliko mjesta općine pa i u samom gradu Orašju, a očekivanja su kako ni dijaspora neće ostati nijema na akciju. "Šetnja za Ivanu", uz nasip u Orašju također nije bila obična šetnja jer ujedno se mogla pogledati i izložba na otvorenom. Izložba posavskih umjetnika bila je prodajnog tipa, a sredstva su opet usmjerena u istu akciju.

-Cijeli taj kolaž humanitarnih akcija sazdan je od emocija i suosjećajnosti jer financijski iznos nije najvažniji, iako je neophodan za nastavak liječenja, no emotivni je daleko snažniji, zajednička je poruka svih akcija. U isto vrijeme Ivana strpljivo i puna optimizma svakodnevno vježba. Uz to što je dobro činiti dobro, poručuju iz Caritasa i Frame, želimo dodatno poručiti Ivani da u svojoj borbi do prvog koraka izvan kolica nije sama.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić