Nada Koturić
Typography

DOMALJEVAC - Župa Svete Ane u Domaljevcu zablistala je u najljepšem svečanom ruhu u znaku zvonke radosti mladih te posavske župe zbog primanja sakramenta Svete krizme. Kako i priličili takvom svečanom činu mladi su posavljaci pokazali koliko vole svoju izvornost i tradiciju. Za susret s nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinkom Puljićem odjenuli su svoju posavsku folklornu nošnju i zablistali u punom sjaju.

domaljevac krizma1 900

Piše: Nada Koturić

U prepunoj crkvi svete Ane kardinal Puljić predvodio je svečano misno slavlje pod kojim je podijelio sakrament svete Potvrde za 29 mladih župljana koji su tako postali duhovno i kršćanski punoljetni. Njih troje su pripravu imali izvan župe, no na za taj svečani čin odabrali su svoje rodnom mjesto. U koncelebriranju svete mise sudjelovalo je sedam posavskih svećenika, među kojima je bio i dekan šamačkog dekanata fra Anto Pušeljić i gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić, te bivši svećenici te posavske župe.

Pozdravili dragog gosta

Na početku Svete mise kardinala Puljića pozdravio je župnik fra Blaž Marković, zaželio dobrodošlicu i izrazio svoju radost što je kardinal pohodio župu zbog podjele sakramenta svete krizme i zajedništva u molitvi sa župljanima i slavljenicima. Tople riječi dobrodošlice kardinalu Puljiću uputili su krizmanici Mladen Koturić i Tihana Adamčević. U svojem obraćanju izrazili su radost i nadu da će snagom Duha Božjega svjedočiti kršćansku vjeru kao odrasli i odgovorni ljudi, na slavu Božju i na korist župnoj zajednici.
domaljevac krizma 900
Za susret nisu izostali ni prigodni darovi za dragoga gosta koje su uručili krizmanici Franjo Ivić i Nina Oršolić. Tijekom priprave za završni svečani čin u životu mlada čovjeka na pragu odrastanja svećenici i vjeroučitelji poučavali su ih znanju o vjeri kako da budu dobri ljudi, odgojeni kao vjernici na korist Crkvi, cijeloj zajednici i svijetu.

Ljubav prema Isusu Kristu

Prije početka obreda krizme kardinal Puljić je uputio uvijek nadahnute i dojmljive riječi kumovima kako bi u nastavku života krizmanika bili stalna potpora, ohrabrivali ih i bili uz njih, a roditelje je pozvao da budu istinski svjedoci vjere kako bi djeci prenosili značaj molitve, sakramenata, duhovnosti.

domaljevac krizma 1024

- Vi ste mladi, pred vama je budućnost, u srcu nosite ljubav prema Isusu Kristu i ta će vas ljubav voditi da što više upoznate svoju vjeru. Da bi Boga čuli važno je stvoriti srce koje prima ljubav, koje daje ljubav, koje prima vjeru da bi po toj vjeri živjeli, kazao je kardinal u Domaljevcu.

Uloga roditelja i kumova

Govoreći o prevažnoj ulozi roditelja i kumova obraćajući se krizmanicima, kardinal je slikovito kazao: Posavina je voćarski kraj. I kada se ovdje voćka zasadi potreban joj je oslonac, a tako i vi morate imati oslonac u roditeljima i kumovima koji će pratiti vaše odrastanje. Nadam se da ste kumove birali, ne po „džepu“, već po tome kakav će vam biti oslonac.

Na kraju obraćanja krizmanicima kardinal je poručio: Želim u vama probuditi identitet vjere, crkve, tradicije, čuvanja korijenja vjere jer kada se čovjek iskorijeni on i nestane. Budite graditelji budućnosti koja iz vjere izlazi i neka Duh Sveti bude vaša snaga, kazao je kardinal Puljić. U prepunoj crkvi u Domaljevcu misno je slavlje prekrasnim pjevanjem uveličao župni zbor a nakon mise slavlje se preselilo u domove posavskih krizmanika.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić