Nada Koturić
Typography

Na sjeveru BiH, na granici s RH, u malenom živopisnom posavskom selu Kornica već drugu godinu se odvija projekt kojim se nastoje educirati mladi za bavljenje poljoprivredom. Iako se u početku mislilo kako će projekt zanimati samo srednjoškolce koji ne namjeravaju daljnje školovanje, prvu edukaciju je završilo i nekoliko polaznika s fakultetskom naobrazbom.

 

kornica 900

- Želimo se educirati iz oblasti voćarstva, što može biti odličan izvor dodatne zarade - kažu nam. Projekt “Iuvenes Fructus” odvija se u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”, koji 10 godina radi s mladima na području Vrhbosanske nadbiskupije, ali i cijele BiH.

Održana edukacija

U Kornici je održana druga edukacija budućih mladih poljoprivrednika o temi fiziologije voćnjaka. Projekt je ove godine okupio 14 mladih koji su slušali drugo predavanje koje je polaznicima održala Gorana Blažanović, profesorica u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju. Posebnost susreta bio je i posjet predstavnika Biogenesisa dipl. ing. agr. Milijana Lukića te Miograda Dabića, predstavnika Eko planta, gostujućih predavača. Govorili su o prednostima organske proizvodnje i dodatnim videozapisima obogatili znanja polaznika. Nakon teoretskog dijela, organiziran je obilazak voćnjaka Zorg-in.

Povratak mladih

U cijelu pozitivnu priču ovoga projekta uključilo se poduzeće Zorg-in d.o.o. koje vodi Petar Lušo koji, kako projekt napreduje, sve češće zagrebačku adresu mijenja rodnom Kornicom u koju nastoji brojnim projektima udahnuti gospodarski impuls i vratiti mlade obitelji.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićkornica1 900