Nada Koturić
Typography

Svečano u znaku molitve i svetih sakramenata bilo je danas u posavskim župama u Tolisi, Orašju i Vidovicama. Obavljeni su sakramenti Prve svete pričesti i Krizme. U Župama bl. Alojzija Stepinca u Orašju i sv. Vida u Vidovicama obavljena je Prva sveta pričest, dok je u župi Uznesenja Blažene Marije Djevice u Tolisi, uzoriti nadbiskup u miru, kardinal Vinko Puljić, krizmao 58 krizmanika.

krizma1 23

Nadahnute poruke

Sakrament Potvrde pod svetom misom u župnoj crkvi UBDM u Tolisi, u prisutnosti kumova, roditelja i velikog broja vjernika, primila je 31 djevojka i 27 momaka iz Tolise D.Mahale, Matića, Kostrča i Ugljare. Uz duhovnu pripremu kroz vjeronauk, krizmanici toliške župe su, tradicionalno uredili unutrašnjost crkve i župno dvorište koje je „zasjalo“ proljetnim bojama i šarenilom tek procvalog cvijeća. U novom je ruhu zasjao i obnovljeni oltar crkve UBDM u Tolisi, a slavljenici su posebno nadahnute riječi čuli od kardinala Puljića koji je predvodio je svečano misno slavlje i podijelio svetu Krizmu.

Pomoći djeci

Kardinal se podsjetio svog dolaska 1991.g. kojeg, kazao je, posebno upamtio .-Uvijek sam rado dolazio na područja gdje je tada trebalo ljude ohrabriti u nadi da ne klonu duhom. Danas je drugo vrijeme, puno izazova pa i pošasti moderrnoga doba zato danas treba osobito učvrstiti vjeru a osobito ovi mladi ljudi. Bilo je dostojanstveno a najvažnije je pomoći da ta djeca svoju vjeru zavole.
krizma4 23
Nisu izostale niti biranim riječima izrečene poruke gvardijana toliškog samostana fra Maria Jurića izrečene krizmanicima, njihovim roditeljima, kumovima i vjerničkom puku župe Tolisa koji je sudjelovanjem u velikom broju uveličao svečanost. Na kraju svete mise kardinal je u izjavi za Večernji list naglasio da je Posavina područje gdje je povijesno sačuvana vjera.-Nažalost rat je rastjerao narod, pa poplava, no korijenje je sačuvano i zato je jako važno da u vjeri sačuvaju nadu i hrabrost za život.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić

 {jathumbnail off}