Nada Koturić
Typography

U internetskom vremenu globalizacije u kojem informiranje preko društvenih mreža sve više dobiva na značaju, uloga lokalnih medija na značaju ne gubi, piše Večernji list BiH. Radio ima posebnu poziciju. Njega slušate dok se vozite, dok nešto radite. Tako se Orašjem i okolicom prolama posavski glas već gotovo pola stoljeća.

Glas nade

Radiopostaja Orašje u službi je informiranja točno 45 godina. Trenutačno je na frekvencijama 88 i 105,8 MHz i putem live streaminga, a svakodnevno na portalu www.radioorasje.com donose najaktualnije informacije s područja općine Orašje i drugih dviju općina iz PŽ-a. Tijekom godina rada dolaze u domove brojnih oraških, ali i obitelji regije, gdje su rado slušana frekvencija. Ne treba ići daleko u povijest pa se prisjetiti Domovinskoga rata i herojske obrane Posavine kada su se trenuci života mjerili brojem izgubljenih Sinova Posavine.

direktor

Radijski prilozi iz Posavine (Radija Orašje) značili su prozor u svijet. U realizaciji programa i u ostalim poslovima vezanim uz radio u proteklih 45 godina izmjenjivali su se brojni novinari i suradnici, jedan dio više nije među živima. Tijekom stavljanja u funkciju ratnog radija poginuo je tadašnji ravnatelj i glavni urednik Zdravko Mikić iz Matića. Nakon ratnih događanja stigle su poplave i opet Radio Orašje program emitira danonoćno kako bi informirao o tim teškim trenucima. Danas je Zvonimir Pejić, također iz Matića, mladi ravnatelj te javne ustanove. Multipraktičan je pa uz posao prvog čovjeka radija obavlja voditeljske, ali i poslove tehničara, što je zapravo i odlika modernih medija.

- Nema nas baš mnogo pa se moramo nadopunjavati - kaže. Mira Živković prekaljena je novinarka još iz ratnih vremena koja je s baršunastim glasom postala zaštitni znak radija. - Valjda zato što je ovo vrlo dinamičan i izazovan posao, vrijeme jednostavno leti. Ovo je zanimljiv posao u kojem uvijek stječete nova znanja, upoznajete mnogo ljudi, pratite događaje, dakle apsolutno zanimljiv i lijep posao koji ne bih mijenjala - kaže Živković.

Bez slavlja

A što se tiče jubilarne godine od osnutka ovog radija, ravnatelj Pejić smatra da nije prilično nikakvo slavlje.

radio orasje

- Obilježit ćemo to skromno s ljudima s kojima surađujemo i, naravno, s našim slušateljima - kaže Pejić. Djelatnici Radiopostaje Orašje zahvaljuju svima na povjerenju tijekom desetljeća njihova rada, a oni će, poručili su, to nastojati opravdati i u godinama koje su pred njima. Neka i dalje mirno plove valovima prema pola stoljeća postojanja.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić