Nada Koturić
Typography

Odnos lokalnih prema višim razinama vlasti često se preispituje kroz realiziranje projekata, a oštrica kritike usmjerava kada projekt ne dobije “zeleno svjetlo”. Da tomu nije u pravilu tako, potvrđuje primjer iz Posavske županije o sanaciji prometnice koja vodi od Orašja prema Odžaku u središnjem dijelu općine Domaljevac-Šamac u Grebnicama

Bila i pod vodom

To je, zapravo, prometna žila kucavica koja povezuje tri posavske općine. Cestom se u velikoj frekvenciji kreću teški tereti jer upravo ta prometnica vodi prema graničnim prijelazima u Orašju i Šamcu. Iznimno je značajna za razvoj cijele Posavske županije jer se na teritoriju općine Orašje spaja na magistralnu cestu Tuzla - Županja, dok je u samom središtu Odžaka spojena na magistralnu cestu M-14.1. Odžak – Bosanski Brod. S obzirom na to da cesta prolazi najvećim dijelom uz savski nasip, dijeli sudbinu toga posavskog poplavnog područja.

grebnice

Dovoljno se samo podsjetiti razdoblja od prije pet godina, točnije 2014. godine, kada je cesta na velikim dionicama bila pod vodom zbog katastrofalne poplave koja je pogodila Posavsku županiju. Shvaćajući značaj te prometnice koja nadilazi lokalno, osobito se za njezinu prekategorizaciju založio tadašnji predsjednik Vlade Posavske županije Marijan Oršolić.

Početkom 2016. godine pokrenuta je inicijativa, a potom je odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine regionalna cesta R-464 Orašje – Odžak razvrstana u magistralnu cestu s oznakom M-14.2. Upravljanje, građenje, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu magistralne ceste M-14.2. Orašje - Grebnice i Prud – Odžak sada obavlja Javno poduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Grebničani sa zadovoljstvom mogu potvrditi kako to odlično čine jer su ovih dana promatrali kako cesta koja prolazi kroz njihovo mjesto dobiva novo ruho. - Radovi na sanaciji i rekonstrukciji dionice magistralne ceste M-14.2 u naseljenom mjestu Grebnice, na naše zadovoljstvo, završeni su jer radi se o najoštećenijem dijelu magistralne ceste na području Posavske županije.

Projektom je asfaltnim zastorom presvučena dionica u dužini od oko 850 metara koji je provelo Javno poduzeće Ceste Federacije Bosne i Hercegovine.

Nastavak do kraja godine

Ukupna vrijednost radova procijenjena je na oko 190.000 konvertibilnih maraka, a izvođač je poduzeće Jata d. o. o. Srebrenik. Nastavak sanacije očekujemo do kraja 2019. godine - izjavio je načelnik općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić. Radovi na spomenutoj dionici, kako je naglašeno iz Općine Domaljevac-Šamac, preneseni su iz investicijskog plana županijskog ministarstva dok je navedena cesta bila u nadležnosti Posavske županije.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić