Nada Koturić
Typography

Predstavnica Rotary Cluba Ulrike Simon i Andreas Raab iz Dunavskog ureda Ulma i Novog Ulma posjetili su mali dom velikog srca u Orašju, Udrugu osoba i djece s posebnim potrebama “Put u život” Orašje. Predstavnica Rotary Cluba i službeno je stigla u Orašje kako bi vidjela radost djece zbog postavljene vanjske šarene ograde vrijedne 13.000 konvertibilnih maraka, koju su odabrali za svoj projekt potpore na zgradi te udruge što je poniknula humanošću vlade Japana.

Posadili drveće i voće

Donijeli su i invalidska kolica, police, potrošni materijal, edukativne igračke, a u dvorištu će biti postavljene i klupe. Sve je uvezano i u lijepu humanu priču pomoći Mate Oršolića iz Tolise u oraškoj općini, Posavljaka koji živi i radi u Ulmu. Mato je darovao 1500 eura (oko tri tisuće konvertibilnih maraka) za kupnju psihodijagnostičkih instrumenata za djecu s poteškoćama u razvoju. – Sada djeca za lijepog vremena mogu izaći u dvorište gdje smo također posadili drveće i voće kako bi ovaj lijepi objekt imao prikladan okoliš za djecu. Jako mi je drago što smo ovdje u Orašju uspostavili prijateljstvo koje se nastavlja - kazala je glazbenica Ulrike Simon. Andreas Raab je zapravo napravio poveznicu prema Orašju.

ulm ovce

- Suradnja je počela s tadašnjim načelnikom, a sada predsjednikom Vlade Posavske županije Đurom Topićem. Iako smo tisućama kilometara udaljeni, ovo je dokaz da ne surađuju samo gradska poglavarstva, već i ljudi koji su podrijetlom odavde iz Vidovica, Tolise, Orašja. U tome je posebnost ovoga projekta jer se radi o ljudima koji žive u Njemačkoj, a nisu zaboravili rodni kraj, već mu pomažu na razne načine.

Dar s ljubavlju

Udrugu osoba i djece s posebnim potrebama “Put u život” Orašje posjetili su, uz ostale, načelnik i predsjednik Općinskoga vijeća Orašje Stanko Vincetić i Mario Oršolić. - Drago mije što su Grad Ulm i Rotary Club pomoć usmjerili onima kojima je ona najpotrebnija, djeci s poteškoćama u razvoju - naglasio je načelnik Vincetić. Suradnja Orašja i Ulma započela je zapravo još u vrijeme velike tragedije kada su područje Posavske županije pogodile velike poplave. Ovoga puta razgovori su vođeni ne samo u humanitarnoj pomoći već i o temama proširivanja gospodarske suradnje.

ulm 900

Gostima su zahvalili na donacijama predstavnici Udruge osoba i djece s posebnim potrebama “Put u život” Orašje, a djeca su širokim iskrenim osmijesima u znak zahvalnosti gostima podarila pjesme iz srca i darovane s ljubavlju. Inače, udruga “Put u život” djeluje od 1995. u cilju podizanja kvalitete života obitelji u kojima žive djeca/mladi s posebnim potrebama, razvoja mreže potpore djeci/mladima s posebnim potrebama i njihovim obiteljima, zastupanja njihovih prava i potreba. Dosad su realizirali više od 170 projekata i programa usmjerenih na rehabilitacijske, edukacijske i rekreativne aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju i mlade s invaliditetom.

za GIP piše Nada Koturić