Nada Koturić
Typography

Pavka je nezaposlena, a svih šestoro djece su od ove godine školarci. Snovi o gradnji na postavljenim temeljima nove kuće ugasili su se sa iznenadnom smrću oca prije mjesec i pol dana. Sa nama su podijelili svoju svakodnevicu životne borbe.

humanost03 nak bih 210915

Piše: NADA KOTURIĆ

ORAŠJE-Pavka Klaić iz Donje Mahale kraj Orašja majka je šestoro djece. Nakon što je muž umro sama se brine o njima. Briga nije mala ako se zna da su od ove godine svih šestoro školarci, a uz to majka nezaposlena.

Svakodnevica im se odvija u svega dvije sobe trošne kućice u kojima borave, spavaju, žive. Čak i snovi u nicanju nove kuće iz sagrađenih temelja ugašeni su sa tragičnom iznenadnom smrću oca. Nisu tražili pomoć, nisu se nikome obraćali, prijatelji kojima i ne znaju ni ime priskakali su u pomoć u najtežim trenucima. Od predsjednika mjesne zajednice Donja Mahala Nikole Iliševića doznajemo za Pavkinu obitelj, jer kaže, ne žele ostati po strani nad njihovom neizvjesnom sudbinom.

Šestoro školaraca
                
Vrata skromnog doma sedmeročlane obitelji otvorio je najmlađi Mario koji je od ove godine postao školarac. Godinu dana starija je Marija Magdalena, Kristina je krenula u šesti razred, Josip u osmi razred, Sabina je postala srednjoškolka i najstarija Žaklina je maturantica srednje škole. Unatoč tomu što su djeca vidno sa još uvijek svježim ožiljcima trenutka kada je smrt zavirila u njihovu obitelj, i više ništa nije isto, Pavka je prihvatila razgovor i spremnost Večernjaka da javnosti otvori jednu životnu priču koja zaslužuje pokretanje široke humane akcije za gradnju doma Klaićevih.

Svakodnevna borba sa životom

-Što da vam kažem, i sami možete vidjeti u kakvim uvjetima živimo. Ostala sam sama sa djecom i u ovim trenucima samo se okrećem svakodnevnoj životnoj borbi da odgovorim svim zahtjevima djece koja su od ove godine svi u školi. Svakog devetog mjeseca to je uvijek problem oko knjiga i ostalog, a od ove godine baš svi idu u školu pa možete misliti kako to izgleda. Uglavnom su kupljene korištene knjige ponešto smo i sami kupili, nešto kopirali i to smo poglavlje završili, kaže nam Pavka koja dok priča uvijek pogledom prati radoznalog Marija koji očito unosi skupa sa Marijom Magdalenom potrebnu dozu radosti da bi se izdržalo i najteže. -Vrlo je teško i očistiti ove prostore jer uvijek je netko u pokretu. Lakše je jedino kada su svi u školi, pa uspijevam počistiti i napraviti ručak ali teško je kada je zima i kada smo svi tu, dodaje Pavka.

humanost01 nak bih 210915

Nova kuća nada za bolji život

Uz sve probleme Pavka je i nezaposlena. Povremeno pripomaže ili mijenja nekoga na poslu, ali stalan posao još nema. Postoje obećanja, ali još ništa nije sigurno, pa očekuje da bar imaju jedan siguran izvor prihoda. –Osigurali smo ogrjev za dio zime, a kada nestane iz mjesne zajednice su kazali da će pripomoći. Što se temelja nove kuće tiče koji smo napravili prije pet šest godina, o tome i ne razmišljam. Živimo u kući koju se 50-tih godina napravili djed i baka, pa smo je mi obnovili misleći napravit ćemo svoju kuću. Poslije smrti muža bilo je pomoći od rodbine i prijatelja koje nisam niti poznavala. ali kako vrijeme odmiče ja sve više razmišljam kako dalje, budućnost djece mi je prioritet, oni rastu, a ove dvije sobe znam pretijesne su. Sada razmišljam od dana do dana pripremanju djece za školu i osnovno za zimu. O novoj kući samo možemo sanjati. Sada je samo borba, dan za danom izdržati i sakupljati snage za dalje, priznaje nam Pavka.

Pokrenuti akciju

Mediji i zajednica žele pomoći. Večernji list spreman je, potvrdili su u uredništvu, pratiti životni put obitelji Klaić i humanu akciju nicanja njihovog novog doma. Odakle krenuti pitamo predsjednika MZ Donja Mahala Nikolu Iliševića.-Sigurno je da ćemo pokrenuti veliku humanitarnu akciju za ovu obitelj i gradnju njihovog doma u kojem ovo šestoro djece može pristojno živjeti. Važno je da im sada majka sa puno energije pokušava sve nadomjestiti ali mora i zajednica pokazati otvoreno humano srce, a ja u to ne sumnjam. Pokucat ćemo na mnoga vrata i institucija pa vjerujem da ćemo svi skupa uspjeti u toj nakani, kaže nam Nikola.

Za GIP piše Nada Koturić{jathumbnail off}