Nada Koturić
Typography

ORAŠJE - Nakon godine u kojoj je Posavina plovila u tragičnim događanjima svibanjskih poplava, ove godine Orašje je od subotu 5. rujna zaplovila u čarobni svijet filma koji će potrajati do 13. rujna.

festival

Nakon Pule filmovi s mediterana preselili su u posavsku ravnicu, Orašje gdje se odvija jubilarni 20. Filmski festival Dani hrvatskog filma. Ove godine je međunarodnog karaktera pa posavci imaju čast i privilegiju prije Zagreba i ostalih kulturnih središta pogledati najnoviju produkciju filmova iz RH te gostujuće filmovi iz produkcije BiH, Slovenije i Srbije, ukupno osam filmova. Ponovo je Posavina i Orašje postalo kulturno središte regije.

festival3

Tajna uspjeha filmskog festivala u Orašju jeste u ljubavi posavaca prema filmskom umjetnosti, a ta ljubav traje u neprekinutom nizu punih 20. godina. Davne 1995.g.naš veliki hrvatski glumac Ivo Gregurević došao je na ideju da u svoj, ratom razoreni rodni kraj ,unese dašak kulture i životnog optimizma. Kao dijagozu za liječenje ratnih rana i trauma primijenio je prikazivanje filmova. I za veliko čudo,u tada devastiranoj dvorani, na našu sreću ostalo je neoštećeno platno. U Orašje su pored filmova počeli pristizati i prvi gosti :glumci i redatelji, njih nekolicina.Obnovom i gradnjom hotela, motela,uređenjem kino dvorane i drugih važnih sadržaja, rodila se ideja o filmskom festivalu i.. tako je počelo.

festival1

Uz veliko razumijevanje Ministarstva kulture RH, redatelja, producenata i pomoći Hrvatske matice iseljenika, filmovi sa pulskog festivala počeli su se seliti u Orašje. Naravno sa njima je pristizao i puno veći broj glumaca, filmskih djelatnika i visokih uzvanika. No, nismo stali na tome. Zadnjih deset godina na našem festivalu prikazujemo i jedan od najnovijih filmova iz bh kinematografije, a ove jubilarne 20. obljetnice u program smo uvrstili i po jedan film iz Srbije i Slovenije, pa je festival postao međunarodni. I da skratimo priču „ DANI HRVATSKOG FILMA“ u Orašju su tijekom 20 godina postali jedan od najznačajnijih hrvatskih kulturnih projekata u BiH, prepoznat i u široj regiji kako kroz medijsko praćenje tako i dolaskom gostiju iz susjednih država.

festival2

Čak ni poplava nije prošle godine potopila festival. Mnogi od gostiju svojim dolaskom su željeli posavljacima dati potporu u tim dramatičnim trenucima.  Ove godine ponovo su gosti, nažalost sprženog posavskog kraja. Što ne uništi poplava... uništi suša. Ali, to su samo materijalne katastrofe, a mi smo i dalje mentalno stabilni, maštoviti, kreativni i nadasve duhoviti. Eto na primjer, drevnu izreku “POSLIJE KIŠE DOLAZI SUNCE“, zamijenili smo novom „ POSLIJE POPLAVE DOLAZI SUŠA „ Mnogi nas žale a nemaju pojma koliko smo sretni. Da, dobro ste čuli.... Uvijek ima gore od goreg. Pa što mislite da nas je mlatnio potres i srušio ovu dvoranu. A kad nemaš kino dvoranu, onda nemaš ni festivala. A kad nemaš festivala, onda nemaš ni važne goste i divnu publiku. A kad nemaš ovako važne goste, onda te nitko ne primjećuje i ne čuje za tebe. A kad te nitko ne primjećuje i ne čuje za tebe, to je kao da ne postojiš. Kud ćeš gore. VALJDA NEĆE POTRES!!! Zato, i staro i mlado u posavskom kraju moli: DRAGI BOŽE, I KAD SMO U KRIVU, NE DIRAJ NAM DVORANU NI IVU.

Za GIP piše Nada Koturić{jathumbnail off}