Nada Koturić
Typography

Jedan od najboljih KUD-ova Bosanske Posavine, odžački HKD Napredak, aktivno okuplja stotinjak članova, najviše mladih. Projektima uspijevaju osigurati sredstva za putovanja u zemlju i inozemstvo. Ovoga puta aktivno se pripremaju za susret sjevera i juga Bosne i Hercegovine, posavsku večer u Hercegovini jer, kažu, taj je susret nezamisliv bez etnozvuka posavske ravnice i hercegovačkog krša.

Posavsko kolo prožeto izvornom posavskom pjesmom uz violinu i šargiju bit će dijelom zabavnog programa koji Posavci pripremaju za večer druženja koja se tradicionalno obilježava u Mostaru.

kud odzak

Naime, u vrijeme filmskog festivala “Dani hrvatskog filma” u Orašju, održava se “Večer Hercegovine u Posavini” i uzvratno, u vrijeme Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru sredinom travnja organizira se “Večer Posavine u Hercegovini”, ove godine šesta zaredom.

 

Aktivni i najmlađi

HKD Napredak publika uglavnom dočekuje burnim pljeskom, a kako uz to okupljaju najveći broj mladih, željeli smo javnosti približiti njihovo djelovanje.


Krenuli smo praktički od nule, kako je startala i naša povratnička općina. Ipak, uspjeli smo obnoviti rad, okupiti oko stotinjak članova i imamo tridesetak svojih nošnji. Nastupajući na koncertima obišli smo cijelu BiH, Hrvatsku te imali zapažene nastupe diljem Švicarske gdje ima dosta iseljenih Odžačana te u Njemačkoj i Austriji. Najbolje radi folklorna sekcija, osobito dječja postava. Organizatori smo najveće folklorne manifestacije, možda i u regiji, jer na našu smotru dođe i dvadesetak društava i nekoliko tisuća Odžačana - objašnjava predsjednica društva Marica Hrnjkaš.

kud odzak 1024

Snimanje emisije

HKD Napredak Odžak ovih se dana užurbano priprema za dvostruki nastup. - Početkom travnja u Odžaku snima se emisija HRT-a “Lijepom našom”, a onda nakon toga putujemo i za Mostar. Naravno da se naši članovi raduju svakom nastupu jer imamo što pokazati kada je u pitanju kulturna baština posavskoga kraja - poručuju iz odžačkog KUD-a.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić