Nada Koturić
Typography

Budućnost svakog bh. područja, pa tako i Posavske županije, je u otvaranju novih radnih mjesta te osobito razvijanju malih i srednjih poduzeća koja se najlakše uklapaju u nemilosrdnu tržnu utakmicu u kojoj uspijevaju samo najbolji.

Piše Nada Koturić

U svemu tome dobitna je kombinacija ako se u takve tvrtke zapošljavaju mladi stručni kadrovi i uza sve to prate svjetski trendovi suvremene tehnologije u proizvodnji, ocjenjuje prvi čovjek izvršne vlasti PŽ-a Marijan Klaić.

Pronašli smo upravo takvu tvrtku u Orašju - Nexus d.o.o. koja prati takav svjetski trend, četvrtu revoluciju industrijalizacije koja kaže da će mnoga radna mjesta zamijeniti roboti.

Automobilska industrija

Istina, s CNC strojem koji Nexus koristi za obradu metala u automobilskoj industriji, ali i drugih materijala, još su daleko od vremena robotike, ali idu u dobrom smjeru i uz rame s tvrtkama zapada. nexus orasje

 Mi se bavimo strojnom obradom metala u najširem smislu, obrađujemo metal, a kupci su poznate automobilske kuće (Audi, BMW, Mercedes, VW). Pravimo alate i naprave koji se poslije koriste kako bi se pravili dijelovi za automobile. Naši proizvodi se ne ugrađuju u automobile, nego pravimo strojeve koji sudjeluju u proizvodnji automobila.

Fokusirani smo na mlade educirane djelatnike i odmah smo zaposliti njih pet te će ih još pet dobiti posao kroz iznimno važan projekt prekvalifikacije u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju - kaže nam mladi direktor tvrtke Nexus Marko Damjanović.

Ocjenjuje kako su educirani kadrovi važna karika njihova posla u kojoj nema serijske proizvodnje.

Obučavaju mlade djelatnike

Obučavanjem mladih stručnih i nezaposlenih u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju na CNC stroju u okviru projekta “Partnerstvo za zapošljavanje u Posavini” Nexus će dobiti još pet educiranih mladih stručnih djelatnika.

 Ovo je sustavni pristup svih relevantnih aktera na uspostavljanju funkcionalnog modela za povećavanje mogućnosti održivog zapošljavanja u općini Orašje u skladu s potrebama gospodarstvenika.

Ujedno ti mladi neće život graditi na zapadu, već u svom kraju. Za nas je veliki resurs kad dobijemo obrazovan kadar pa je odlično kada nam djelatnik dođe i s početnim znanjima zaključuje Damjanović.

Gorana Blažanović, koordinatorica aktivnosti projekta, kaže da se na taj način najbolje povezuje teorija s praksom, škola s gospodarstvom.

Iz Međunarodne organizacije rada Kemal Hodžić nam je potvrdio da su do sada proveli 15 lokalnih partnerstava u BiH jer se projekt pokazao korisnim za poslovni sektor.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić