Nada Koturić
Typography

Duhovno središte Posavine crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije obasjana suncem i u raskošnim izvornim nošnjama svojega kraja koje su s ponosom nosili mladi, proslavila je na poseban način blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove –Tijelovo, svetom misom. Održana je tradicionalna tjelovska procesija koja je usko vezana uz ovu svetkovinu, a sveta misa je slavljena u crkvi UBDM-a u Tolisi.

Hrvati Tijelovo nazivaju i Tilovo, Brašančevo, Brošančevo, Brešančevo, Božji dan, Božji don, Božji blagdan. U dubrovačkim krajevima i na Pelješcu Tijelovo se naziva Korosante prema talijanizmu Corpo Santo, što znači Sveto Tijelo.

Tradicija živi u Tolisi

Procesija je bila prekrasan prizor jer djeca su nosila cvijeće u košarama, a svečano euharistijsko slavlje je predvodio fra Ivan Stanić. U propovijedi je fra Ivan spomenuo značenje Tijelova kao svetkovine po kojoj Isus ostaje trajno prisutan među nama. malisani tolisa

Gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić ne skriva oduševljenje što su župljani i ovoga puta oblačili svečano izvorno ruho za blagdan. -Ponovo su vjernici pokazali što nose u srcu i svojom vanjštinom, našim prekrasnim nošnjama koje se po tradiciji oblače u posebnim danima, za posebne blagdane.

Raduje me što se u Posavini i našoj župi izvorne nošnje s posebnom ljubavlju čuvaju, a mladi ih rado nose. To je naša tradicija koja oslikava i naš identitet, a očito je da se u našem kraju tradicija njeguje s velikom ljubavlju. To potvrđuju ne samo blagdani nego i netom završena manifestacija Dani Tolise koja se potvrdila upravo kao promotor čuvanja kulturne baštine toliškog kraja i cijele Posavine, ističe gvardijan fra Mario Jurić.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić