Nada Koturić
Typography

TOLISA - Daniel Dominković poetski Posavinu iznenađuje već četvrti put. Nakon zbirki pjesama „Obojeno u šareno“ iz 2017, „Čekajući proljeće“ iz 2019 i „Beskonačni tobogan“ iz 2020 godine, iz pera toliškog pjesnika za djecu nastali su novi razigrani stihovi i strofe u knjizi pod nazivom „Kućica iz snova“.

 

 

danijel dominkovicStihovi Dominkovića potiču djecu na pozitivno razmišljanje o svijetu koji nas okružuje, na kreativnost, bude njihovu maštu i ljubav prema poeziji. Uobličeni su u 60-ak pjesama propraćenih veselim dječjim ilustracijama što su ih pripremili sa puno ljubavi i mašte autorova djeca, supruga i sestre. Pjesme su pune vedrine i ritma, te veselih, razigranih i poučnih stihova koji su tijekom večeri od posjetitelja izmamili osmjehe i stvorili pozitivno ozračje. Promocija se odvijala do posljednjeg mjesta ispunjenoj svečanoj dvorani toliškoga Dvora, što je još jednom potvrdilo kako Posavina, a osobito Tolisa, ima brojne zaljubljenike lijepe književne riječi koji se svaki puta okupe u tolikom broju kada se organizira kulturni sadržaj.

Obitelj izvorište snage

O knjizi je govorila ravnateljica Centra kulture Sanja Pejić.-Knjiga je ispunjena razigranim stihovima, zgodama i nezgodama koje se prepoznaju u svim obiteljima kao i u peteročlanoj Danielovoj, pa smo se zapravo svi na neki način u njoj našli, bilo u ulozi kao djeteta ili roditelja. A „Kućicu iz snova“ ne čine, kako to Daniel piše, niti crijepovi od zlata, niti prozori s biserima, niti dijamantna vrata.

U takvoj kućici ne trebamo robota da radi za nas, jer ona je naš dom u kojim se zajedno borimo sa svakodnevnim problemima, skupa se radujemo ukusnom mamimom ručku i kolaču, dobroj oscjeni u školi, zajedničkim putovanjima ..., navela je tijekom emotivnog predstavljanja Danielove zbirke Pejić. Potporu ovom projektu Dominkoviću su dali Grad Orašje te Vlada i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske, dok je izdavač Centar za kulturu Orašje.danijel dominkovic1

“Kućicu iz snova” dostojno njenih razigranih stihova pratio je i zabavno-recitatorski i glazbeni program. Promociju su uljepšali prekrasnim notama na gitari i klaviru i gitari Ivona Dominković i Matea Pejić, a kreativnim voditeljstvom večer je moderirala Nina Ivanović. Danielove stihove govorili su Nikola, Lana i Daria Dominković, a Jelena Prgić pročitala je i pjesmu u znak zahvalnosti za prekrasan svijet koji Daniel donosi kroz svoje stihove.

Hvala draga djeco

-Hvala prije svega Vama draga djeco jer da nije vas, ni ove knjige ne bi bilo, a niti ove večeri u kojoj se ona predstavlja.Kada se pišu pjesme za djecu , istina još nisu napisana neka pravila, sli se ne smiju nikako kršiti.Prije svega djeca ne vole pitanje „što je pjesnik htio reći?“. Djeca žele biti sigurna da je pjesnik mislio upravo ono što je napisao, bez pretvaranja, uvijanja, jer djeca prepoznaju iskrenost. Njihova je znatiželja beskonačna kao svemir. Na sva njihova pitanja nemoguće je odgovoriti jer na svako dječje pitanje i odgovor na pitanja se grana kao drvo znatiželje. No upravo su ona nepresušan izvor za pjesnika koji razumije djecu, jer djeca lete poput ptica, hodaju po oblacima , igraju se s anđelima i s velike visine gledaju na ovozemaljske probleme.danijel dominkovic1024

Za njih oni ne bi ni postojali da nije nas odraslih koji ih proizvodimo. Zato je važno vratiti se u djetinjstvo i vemenu blažene sreće, a što budemo to češće činili, svijet će biti sve ljepši, zaključuje Dominković. A da je tomu tako potvrđuju roditelji koji svoju djecu sve češće uspavljuju sa Danielovim stihovima. Poručili su, čekamo sa nestrpljenjem i iduću petu zbirku razigranih Danielovih stihova obojani najljepšim nijansama, edukativni, poučni i ujedno motivirajući.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić