Nada Koturić
Typography

Uz Hrvatice iz različitih krajeva svijeta, od Perua, Čilea, Sjedinjenih Američkih Država i raznih europskih zemalja, na 10. Reviji tradicijske odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske tri su predstavnice iz Bosne i Hercegovine: Nina Ivanović iz Orašja, članica KUD-a “Ravnica” iz Oštre Luke i Boka, Ivana Šimić iz Roškog Polja u okolici Tomislavgrada, članica Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Fra Jozo Križić”, i Ana Matijević iz okolice Širokog Brijega, Kulturno-umjetničko društvo “Mokro”.

ljepotice posavina2

Provjerili smo koliko se natjecanju raduje studentica Nina Ivanović iz Orašja. Kako bi što bolje i na fotografiji prenijela svoju i ljepotu nošnje koju ponosno nosi, svojski se potrudio informatičar Josip Vinković iz Boka koji vrijedno bilježi i na društvenim mrežama i kroz Fotoklub Orton Orašje širi fotografijama pozitivan glas posavski i tradiciju svojega kraja. Njegov fotosession s Ninom iskoristili smo kako bismo doznali više o predstavnici Posavine za prestižnu reviju.

Čuvari tradicije

- Iako sam rođena i živim u Orašju, vezana sam uz KUD “Ravnica” Oštra Luka - Bok jer doista na najbolji način ljubav prema tradiciji prenosi na nas mlade. Inače, velika sam zaljubljenica u našu posavsku tradiciju i običaje koji ostaju na nama mladima da ih dalje čuvamo i prenosimo te to činimo s ogromnom ljubavlju - kaže nam Nina, kojoj je u svemu pomagala i njezina prijateljica, također studentica, Marija Krištić iz Boka.

Jednako zaljubljene u folklor, nalaze vremena uz studiranje i za probe jer u Ravnici imaju dosta prijatelja koji slično razmišljaju. Ivanka Džijan, predsjednica KUD-a “Ravnica” Oštra Luka - Bok, ističe napore društva na očuvanju izvornih posavskih običaja i folklornih nošnji toga kraja, u čemu im je, naglašava Ivanka, najviše pomogao o. Zvonko Martić.ljepotice posavina1
poster

Nažalost, ističe Ivanka, društvo je od prošle godine i u fazi žalovanja jer starije članice Kata Mašić Ćulumovica, Luja Pejić i Ruža Vinković, aktivne članice, nisu više s njima, ali njihove pjesme koje su prenijele na mlađe i dalje žive. “Ravnica” ima i svoj prostor za druženje, ali i etnosobu.

- Vrijedno prikupljamo u toj našoj škrinji kulture sve što simbolizira izvornu nošnju posavskih Hrvata i njezinu tradiciju - kaže nam Ivanka.

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture “Stećak” iz Tomislavgrada i Hrvatska matica iseljenika sredinom srpnja u Tomislavgradu, podsjećamo, organizatori su revije.

I ove godine pokrovitelji revije su dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije, Grad Biograd na Moru i Općina Tomislavgrad.

ljepotice hercegovka

Na završnoj večeri u Tomislavgradu na Trgu gange i hajdučke družine Mijata Tomića djevojke će se predstaviti publici i prosudbenom povjerenstvu koje će među njima izabrati prvu i drugu pratilju i najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske za 2023. godinu. Pobjednice će kao nagrade dobiti replike tradicijskog nakita Hrvata u Bosni i Hercegovini. Među njima najfotogeničnija djevojka dobiva repliku naušnica iz Grboreza, u okolici Livna, kakve nosi i Angelina Jolie.

Ruho identiteta

- Uz sve ove nastupe, djevojke imaju i zajedničke susrete u kojima razmjenjuju međusobna iskustva o životu i radu hrvatskih zajednica iz kojih dolaze. Ovo nije klasičan izbor ljepote, nego pohvala trudu i zalaganju svih hrvatskih udruga i pojedinaca diljem svijeta koji čuvaju tradicijsko ruho kao dio svojega identiteta i ponosno hrvatsku nošnju nose gdje god bile. Tijekom ovoga projekta dogovara se i suradnja različitih udruga i gostovanja folklornih skupina.

ljepotice posavina2

To je jedno lijepo druženje hrvatske mladosti među kojima ima onih koji ne znaju hrvatski jezik, ali imaju hrvatsko srce. Jedna od njih je kao razlog svoga sudjelovanja u ovom projektu rekla da je potaknuta jedinom rečenicom koju je znala na hrvatskom jeziku: “Krv nije voda”. Kaže da je to čula od djeda - kaže nam o. Zvonko Martić, dopredsjednik udruge “Stećak”, karmelićanin, doktor etnologije, prior samostana na Buškom jezeru, čuvar narodnog blaga i glavni zagovornik organiziranja revije.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić