Nada Koturić
Typography

Sarajevski energetski forum (SEF) okupio je od 21.do 23. lipnja renomirane autoritete iz oblasti energetske industrije regije, stručnjake iz cijele regije Jugoistočne Europe, investitore, razvojne menadžere, predstavnike građevinskih kompanija, te predstavnike vlasti i institucija u BiH, kao i civilnog društva. Raspravljali su o važnosti prelaska na obnovljive izvore energije te istaknuli kako BiH i cijela regija ima u njima ogroman potencijal.

Važna je to karika u globalnoj budućnosti, a kako na mladima svijet ostaje, to su poručili dajući riječ u uvodnom obraćanju 16-godišnjoj sarajevskoj srednjoškolki Nadin Jonuz koja je emotivno uputila inspirativnu poruku o važnosti očuvanja planete za buduće generacije i time otvorila SEF.

Obnovljivi izvori energije

Forum se održava u organizaciji Fondacije Solarna akademija i partnera i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, a glavni koordinator organiziranja SEF-a je Senad Šepić. Uz ostale u forumu su sudjelovali ekspert dr. Janez Kopač, Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a, Tomislav Lukić, šef kabineta federalne ministrice turizma i okoliša, Danijela Isailović, menadžerica OIE Srbija, a panel je moderirala Maja Muftić Dedović, predsjednica Organizacionog odbora SEF-a. Drugi dan Sarajevskog energetskog foruma bio je u znaku panela o zelenim certifikatima i garancijama porijekla.

sarajevo3

Sajam izlagača

Sastavni dio SEF 2023. bio je i Sajam izlagača, gdje su prezentirana najnovija postignuća u oblasti pružanja usluga razvoja projekata iz OIE, ugradnje i održavanja opreme i suvremenih rješenja elektrana za domaćinstva i privredu, kao i automobilnosti, te rješenja za punionice električnih vozila, suvremena rješenja elektrana za kućanstva, privredu i trgovinu, kao i rješenja za klime, grijanje i hlađenje, te zaštitu okoliša i energetsku efikasnost te mogućnosti financiranja projekata. Gospodarstvenici su dobili jasne upute, uz ostalo, kako se pripremiti za kraj 2025. godine i proces uvođenja zelenih certifikata, proizvodjači kako sklopiti dugoročno najbolje ugovore i trgovati u cijeloj regiji i šire, poslodavcima prezentirane najbolje prakse edukcije i osposobljavanje radnika za montiranje i održavanje solarnih elektrana.

Trendovi energetske tranzicije

Forum je prokomentirao panelista skupa Miroslav Nikolić, rukovoditelj razvoja i za obnovljive izvore električne energije u elektroprivredi HZHB Mostar.- Mislim da je to izuzetno značajno da se ovakvi događaji organiziraju. Posebno zbog toga što smo mi usred tranzicije, energetske tranzicije koja je izuzetno važna. Znamo da je energetska žila kucavica čitavog svijeta i bez energetike ne bi postojala civilizacija ovakva kakva je. Mi smo usred tih promjena, strašnih promjena u potpunosti se mijenja filozofija upravljanja rada, funkcioniranja, energetskog sustava.

sarajevo2

Čini mi se da kod nas uglavnom niti građena, niti donositelji odluka nisu svjesni toga i jedna od namjera ja mislim da bi trebala biti ovakvih skupova da se osvijesti to, da svima bude jasno koliki je to značaj i da se moramo uključiti i pratiti te promjene, inače ćemo zaostati i to ćemo skupo platiti, kazao je Nikolić i pojasnio temu o kojoj je govorio na skupu.-Što se tiče samog mog izlaganja, ja sam govorio o nekakvim stanju i općim trendovima energetske tranzicije i naglasio da je nova tehnologija rješenje za većinu problema, a pored same tehnologije mi moramo mijenjati poslovne modele i ubrzati administrativne procedure, zaključuje Nikolić.

Energetska tranzicija

Jedini iz Posavine rad SEF-a aktivno je pratio dipl. ing. elektrotehnike Midhat Arpadžić iz Orašja sa dosta iskustva i znanja upravo u ovom sektoru obnovljivih izvora energije: - Energetski je forum svakako bila sjajna prilika da se pokaže značaj obnovljivih izvora energije uz stručne analize i zaključke koji bi trebali pomoći u kreiranju politika i projekta u oblasti energetske tranzicije. Na forumu je najviše riječi bilo o solarnoj energiji, energiji vjetra i nešto i o hidroenergiji.

sarajevo1

Nažalost nisu doneseni neki zakoni kao npr. zakon o električnoj energiji i zakon o obnovljivim izvorima energije. To će tek moći otvoriti pravu ekspanziju izgradnje ovih obnovljivih izvora. Doznali smo kako su u izradi pa me to raduje da bi se moglo onda krenuti u korištenju sve napredne informatičke tehnologije. Predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore u svojim izlaganjem pokazali su da su na višem nivou otišli u realiziranju obnovljivih izvora energije, ističe Arpadžić.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić