Nada Koturić
Typography

Kako u moderno vrijeme sačuvati kulturnu baštinu, dosjetila se obitelj Lucić iz Domaljevca, preciznije Blaženka Lucić koja je i svečano otvorila vrata svog višegodišnjeg projekta "Posavska kuća", u živopisnom ozračju netaknute prirode uz rijeku Savu.

Stigli i susjedi iz RH

- Ravnica, izvorna pjesma, šargija i violina, posavska gastronomija, naš prekrasan folklor, to smo mi, to su Domaljevac i Posavina - kaže nam Blaženka. Upravo ovakvim turističkim, pa i gospodarskim projektima, kaže, čuva se izvorna posavska tradicija koju u ovom brzom modernom načinu života ne žele prepustiti zaboravu. Posavska kuća za odmor odiše tradicijom i kulturnim nasljeđem, a kada posjetitelji otvore njezina vrata, mogu se vratiti u davna vremena, kako se nekada živjelo u Domaljevcu, sve uz domaće delicije od posavske pogače do posavskoga kulena, kobasica, čvaraka... Otvorenju takvoga projekta nisu mogli odoljeti ni susjedi s lijeve obale rijeke Save pa je stigao i župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić.

Za ovakav nesvakidašnji projekt nužno je razumijevanje tradicije i običaja svoga kraja. - Ovdje živim gotovo 50 godina, čari Posavine upijam svakodnevno, a osobito volim tradiciju našega kraja kao i našu Posavinu. Imala sam ideju za ovakav projekt još prije nekoliko godina, ali svakodnevne obveze odvedu te na drugu stranu. U koroni smo svi imali više vremena, pa i za ovakva promišljanja, i evo uz potporu cijele obitelji, u toj sam nakani i uspjela - kaže nam Blaženka čiju je ideju rado prihvatio i njezin suprug Mladen, pa su zajedničkim snagama realizirali Posavsku kuću.

posavska kuca

- To je bila ideja moje supruge, njezin projekt, a ja sam ga samo tehnički ispratio do kraja, a to znači da je sve građeno onako kako je to nekada bilo, pa i u estetskom smislu. Blaženka je bila i u ulozi menadžera, organizatora i promotora - priznaje Mladen. Obitelj Lucić već godinama ima ambiciozne pothvate, a Posavsku su kuću namijenili za sve prigode, onima koji žele uživati u tradiciji, prirodi, izvornosti posavskoga kraja. Kuća za odmor ili kako ju je Blaženka Lucić nazvala "Posavska kuća" namijenjena je za deset osoba, ali u njoj ljubitelji tradicije mogu organizirati i razna slavlja. Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja Vlade PŽ-a ocijenilo je uspješnom turističku priču koja polako otvara svoje poglavlje i u Posavskoj županiji.

- I mi u susjednoj Slavoniji imamo početne muke oko nove turističke grane gospodarstva, ali zajedničkim projektima možemo napraviti pomake. Sve je u Posavskoj kući odlično i kvalitetno napravljeno, a ono zbog čega se dolazi, to su ljudi, dobrodošlica i onda se uvijek vraćaju. Sve mora biti i uvezano i imati niz pratećih sadržaja na jednom području, od različite ponude arheologije, kulturne i gastro ponude, do biciklističkih i konjičkih staza do krajnjeg smještaja koji sve više postaje ekskluzivan, u ovom slučaju s etnoprizvukom. Ovo je svakako model koji može biti u projektima prekogranične suradnje - ističe župan Dekanić.

Izvorno s modernim

Tradicionalan projekt izvornosti mora se uvezati s modernim tehnologijama kako bi se približio tržištu. Iako prikazuje davna vremena života u Posavini, interpretira se kroz suvremeno dizajnersko pismo pa je dostupan za sve informacije i kroz društvene mreže. Posavska kuća aktivna je na društvenim mrežama, a umirujući dašak Posavine mnogima će, tvrdi obitelj Lucić, dobro doći u ubrzanom tempu života. •

Za GIP piše: Nada koturić