Nada Koturić
Typography

Ruralni turizam podrazumijeva mirnu ekosredinu, očuvan okoliš, komunikaciju, domaću hranu, upoznavanje seoskih poslova. Po svim tim odrednicama, Posavina je idealno područje za razvijanje nekih oblika seoskog turizma jer je bogata tradicijom, iznimnom gastronomijom, prirodnim okruženjem, povijesnim pečatom, piše Večernji list BiH.

Međunarodni karakter

U tom mozaiku jedan od potencijala svakako su posavski pčelari. U tri posavske općine postavljeno je više od 2000 košnica. Oko pedeset je pčelara u Gradu Orašju, a okuplja ih Udruga “Trut” Orašje koja šestu godinu zaredom organizira sajam “Dani meda” u Orašju.

Sajamske manifestacije koje promoviraju domaće proizvode i domaću radinost postaju sve prihvaćenije u PŽ-u iako su još uvijek nedovoljno brendirane koliko zaslužuju biti zbog kvalitete izlagača i njihovih proizvoda. Na dvodnevnim Danima meda 2022. u Orašju na prostoru kod gradskog parka svoje je proizvode predstavilo više od 20 sajamskih izlagača. Manifestacija je međunarodnog karaktera jer su pčelari stigli iz susjednih općina u Slavoniji.

posavski med

Najviše ih je iz grada Orašja, kao i iz Tuzle, Gradačca, Bijeljine, stigli su i oni iz Distrikta Brčko. Štandove je obišao i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić sa suradnicima. Predsjednik Udruge “Trut” Zlatko Zlatarević upoznao ga je s potencijalima oraških pčelara. Jedan od izlagača je i dugogodišnji pčelar iz Orašja Drago Mijić.

Posavski med odlične je kvalitete, tvrdi, i tko ga kuša, ponovno mu se vraća. Iza ovih riječi stoji i potvrda jer Mijić je dobitnik zlatnih medalja međunarodnog karaktera kao i šampionskog pehara, što dovoljno govori o kvaliteti posavskog podneblja kao ekookolišu pogodnom za pčelarstvo. - Ove je godine med odlične kvalitete, no s prosječnim je urodom jer posljedice je ostavio val niskih temperatura s početka godine - kaže nam Mijić koji je, inače, jedan od pet dopredsjednika Saveza pčelara “Kadulja” Ljubuški koji okuplja 15 gradova gdje djeluju pčelarske udruge od Hercegovine do Posavine.

Prekogranična suradnja

- Zajedno smo jači pa smo se udružili na ovakav način kako bismo ojačali pčelarstvo u širim okvirima i zajednički aplicirali i prema projektima Europske unije - objašnjava Mijić i ističe aktualni projekt prekogranične suradnje u kojem je nositelj projekta Vukovarsko-srijemska županija.

- Ovih dana aplicirat ćemo na zajednički projekt i nadamo se pozitivnom ishodu - zaključuje dopredsjednik Saveza Mijić.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić