Nada Koturić
Typography

U Domaljevcu, središtu općine Domaljevac-Šamac, građanska inicijativa pokazala se snagom koja pokreće, mijenja, okuplja građane i projektima uljepšava svakodnevicu stanovnika te posavske općine. Iako već sada taj prostor uljepšava mjesto s rubnom šetnicom uz Savu, projekt, kažu nam, nije završen jer, uz sada pristojno uređen prilaz koji ističe okoliš, s klupama, ljuljačkama za djecu i odrasle, slijedi još dodataka kako bi se očuvao izgled prostora i u vrijeme kada hirovita rijeka prekrije vodom prostor plaže.

Humano srce

U Domaljevcu djeluje već desetak godina i skupina građana na čelu sa Sandrom Đukić. Nazvali su se “Osmijeh” simbolično jer, kakvu god su akciju proveli, donosili su osmijehe na lica jer su svoje humano srce potvrdili brojnim humanitarnim projektima koji su išli u smjeru poboljšana kvalitete života, pomoći ljudima, zajednici ili pojedincima u potrebi. Kada se treslo u Petrinji ili Albaniji, među prvima bio je domaljevački “Osmijeh”, prvi su pritekli u pomoć, osobito djeci i ženama izbjeglima iz ratnog vihora Sirije, pomogli su i u dogradnji kuće obitelji Prijević iz Orašja jer humanost nije lokalna, pa djeluju i na oraškom području. rastimo zajedno

 

Već drugu godinu zaredom Udruga “Osmijeh” organizira i ljetni sajam pa već godinu dana nastupa i organizirano kao udruga građana, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija aktivista. Ljetni sajam ove je godine u Domaljevcu okupio čak 15 izlagača, malih obrtnika, poduzetnika, OPG-ova, kako bi pokazali svoje potencijale iz oblasti gospodarstva, poljoprivrede, turizma, gastronomske ponude. Lijepo vrijeme i veliki središnji plato ispred HKC-a Domaljevac pokazao se odličnim mjestom na kojem je svatko mogao pronaći nešto za sebe, i to bez dobnih granica.

”Rastimo zajedno”

- Oduvijek je sajam imao i društvenu ulogu. Bila je to prigoda za druženje rođaka i prijatelja, prilika za razmjenu informacija. Nije se mnogo promijenilo pa smo i na sajmu okupili na jednoj strani izlagače, a na drugoj brojne posjetitelje. Smatram da svi zajedno trebamo rasti, zato smo sajam i nazvali simbolično “Rastimo zajedno” jer svi možemo dosegnuti neku višu razinu, a svi zajedno puno više. Prošle godine bilo je tek devet izlagača, dakle, rastemo i u tom smislu, ove ih je 15. Predstavili smo gospodarske potencijale našega kraja - od gospodarstva, zdravlja, turizma do namještaja u cilju promoviranja malih biznisa. Želimo pokazati da je njihov potencijal značajan te ga samo treba promovirati. Želimo poručiti da ovdje ima ljudi koji ne žele otići, već ostati, živjeti od svoga rada i uživati u svom rodnom kraju - kazala nam je predsjednica Udruge “Osmijeh” Sandra Đukić.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić