Nada Koturić
Typography

U Franjevačkom muzeju i Galeriji u Širokom Brijegu organizirana je izložba slika četvrtog po redu ”Posavskog umjetničkog likovnog simpozija- PULS”. Organizatori su tog kulturnog događaja Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg te Napretkova zaklada simboličnog imena „Otvorena kuća“ Garevac-Modriča. Otvorena kuća je nastala kao pokušaj očuvanja identiteta jednog naroda na tim prostorima uz poštivanje svih drugih naroda s čijim se kulturnim otiscima preplićemo dijeleći zajednički zavičaj.

Zaklada Otvorena kuća

Zaklada je osmišljena kao centar za dijalog u povratničkom području koje se nalazi u Republici Srpskoj pa je suživot temeljna odrednica svakog djelovanja, mjesto susreta, stvaranja projekata.

puls1

I umjetnici su rado dolazili u Garevac kako bi svojim radovima animirali javnost i usmjerili prema tom posavskom području. PULS odražava težnju organizatora za duhovnom i kulturnom revitalizacijom Bosanske Posavine, promocija je to kulture i umjetnosti u tom, po mnogo čemu vrijednom ali skoro zaboravljenom dijelu Bosne i Hercegovine. Radovi nastali tijekom proteklim simpozija izloženi su ovoga puta u Širokom Brijegu, a umjetnički je voditelj PULS-a Josip Mijić. Svoje radove na četvrtom PULS-u izložilo je sedam umjetnika: Ivan Bogović, Borislav Božić, Goran Kujundžić, Renata Papišta, Jasmina Runje, Marko Šošić, kao i Josip Mijić, umjetnici raznih stilova i područja interesa.

Promoviraju mira i dijaloga

Ideja za kulturnu manifestaciju potekla je od Slavice Mijić Lukač, voditeljice projekta Otvorena kuća, uključena u projekt stvaranja jednog kulturnog ambijenta i umjetničke oaze u Garevcu u čijem okrilju se promovira mir, dijalog, edukacija i umjetnost. U podtekstu ideje je želja za oživljavanjem tog dijela Bosanske Posavine i izgradnje zajednice uz uvažavanje i toleranciju svih koji tu žive. Realiziranje te ideje i pretvaranje u stvarnost rado je prihvatio i Ante Kajinić, profesor i akademski slikar i projekt Posavski umjetnički likovni simpozij (PULS) u Garevcu je pokrenut. Iako je PULS-ov cilj promocija kulture te revitalizacija Bosanske Posavine, ovaj projekt ne postiže samo tu, već unaprijed određenu, temeljnu ideju, već i puno više, projekt ispunjava i duše umjetnika iz koje se stvaraju umjetnička vrijedna djela koja su ovoga puta dostupna i javnosti Hercegovine.

puls

Ljubav prema umjetnosti

Sloboda izražavanja, kreativnost, razmjena mišljenja, ideja i znanja obilježile su ovogodišnji simpozij u Širokom brijegu. Sve je bilo prožeto i proširivanjem povijesnih znanja o tom području , upoznavanjem sa bogatom povijesti franjevačkog samostan, druženjem s mještanima. Sve to omogućuje umjetnicima nova iskustva te promišljanje o vlastitim radovima iz drugačije perspektive. -Projekt PULS, kvalitetno je zamišljen simpozij koji zbog predanosti i ljubavi sudionika prema radu, umjetnosti, novim iskustvima i Bosanskoj Posavini postaje mnogo više od samoga simpozija. Sigurna sam da će PULS svim sudionicima ostati u lijepom sjećanju uz mnogo stečenog iskustva i vrijednih poznanstava, rekla je o izložbi Lorena Šimić, povjesničarka umjetnosti iz Zagreba.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić