Nada Koturić
Typography

Bonu Dugonjića 69-godišnjeg umaškog umirovljeniku posavskog porijekla njegovi prijatelji iz odžačke Posavine, točnije, rodnog Osječka radosno su dočekali nakon neuobičajenog pothvata u kojem je biciklom pedalirao sve do Islanda. Tek što se vratio i uhvatio malo odmora ponovo je Bono krenuo u novu sportsku avanturu, biciklom do Jeruzalema. Stigao je do svojeg cilja, a sada laganom vožnjom, na svojem dvotočkašu krenuo je na povratak. Zapravo, nastavak je to njegovih avantura na dva kotača, o kojima smo već pisali, i u kojima je već prošao zapravo cijelu Europu.

Smjeli poduhvati pedaliranja

Skromni Bono je u pet godina biciklom obišao ukupno 37 zemalja. Prema njegovom računanju na ovom prijevoznom sredstvu je proveo oko pola godine. Osim lijepih mjesta koje je vidio, s putovanja je ponio i uspomena koje, kako veli, nikada neće zaboraviti .

-S Istrom i Posavinom u srcu, uvijek krećem na sva putovanja kazao nam je ovaj skromni sportski avanturist i pojašnjava što ga održava u svim poduhvatima pedaliranja. U njegovu naumu „osvajanja“ zemalja Europe ne sprječavaju skromnog Bonu niti visoke temperature, nit mokra cesta, sunce, kiša i ostale prirodne nepogode.

bono dugonjic

Svakog dana tijekom putovanja, objavljuje kratke putopise popraćene fotografijama, čime obraduje prijatelje koji mu pružaju neizmjernu podršku. U njima priča o mjestima koje je posjetio, situacijama koje je doživio, kuriozitetima, a često, uz svoja razmišljanja i riječi motivacije, podijeli i neki savjet za buduće bicikliste. Iskustva sa svojih putovanja pretočit će, kaže, u svoju knjigu koja će sadržavati brojne prizore, njegovo stanje duha i emocije koje je doživio na svom putovanju.

Vječni dječak

-Želim pokazati da se sve može ako se ima dobra volja, ako si ustrajan u svojoj želji, sa pozitivnim mislima. Ovo je ustvari nastavak moje započete priče o zagrljaju Europe na dva kotača. Uvijek sam u formi i naravno da postoje pripreme ali ništa ekstremno. Što da vam kažem, velika je ovo ljubav prema znanim i neznanim cestama, da kao ptica letim tim bespućima milujući te visoke planine, čudnovate rijeke i nemirna mora. Majka priroda me zove da se družim s njom, da je bolje upoznam. Da svoje unutarnje prostranstvo, koje je veliko povežem s njenim, koje je još veće a sve uz pomoć bicikla i djeteta kojeg nosim u sebi, kaže gotovo pjesnički neobični umirovljenik.

Potiče na zdrav život

Svojom vožnjom, poručuje Bono, želi promovirati zdrav život i druge ljude potaknuti da žive zdravo. – Ja nisam nikakav superman, a niti pomičem neke granice, ja sam obični mali čovjek iz susjedstva koji vozi bicikl i radi ono što ga ispunjava i usrećuje. Sa svojim vožnjama biciklom želim ljude potaknuti da žive zdravo i da se što je moguće više druže s biciklom i majkom prirodom.

Za posavinu.org GIP piše: Nada Koturić