Nada Koturić
Typography

Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini. Svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je, unatoč pandemiji koronavirusa, bilo i ove godine. Proslava zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju Sv. Ivana Krstitelja započela je misom za bolesnike. Misu je predvodio na vanjskom oltaru nove župne crkve nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u suslavlju s 15-svećenika među kojima je bio i fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

sv ivo 900

Duhovna obnova

Okupljeni se obratio upravitelj svetišta i župnik fra Filip Karadža koji se zahvalio, prije svega kardinalu Puljiću i provincijalu fra Jozi na dolasku i pozdravio brojne nazočne goste iz političkog i društvenog života sa svih razina vlasti među kojima je uz ostale bilo visoko izaslanstvo Vlade RH, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, nositeljica XII izborne liste za državni Sabor za dijasporu kao i na listi Ana Andrić, aktualna ministrica u Vladi ŽP i saborski zastupnik Ivica Mišić.

-Svaki dolazak u duhovna središta ma u kojem dijelu BiH ona bila uvijek me dodatno ispuni novom snagom za odgovoriti izazovima koji su ispred mene, naglasila je ministrica Ana.

pomilacje 1024

 

Probuditi svijest

Kardinal Puljić je u propovijedi približio je pokornički lik Sv. Ivana koji nosi snažnu poruku. „Želim ovom svojom besjedom priključiti se Papinom pozivu, koji je zapravo na neki način htio svojim pozivom Laudato si probuditi svijest i odgovornost za darove Božje. Posebno da to bude pogled na cjelovit život. U tom smislu treba izgrađivati politiku ugrađivanja kriterija vrednota. Danas su vrednote urušene. To je zapravo bila uloga Ivana Krstitelja, poručiti prave vrednote i uputiti narod da dočeka Mesiju. Svaki čovjek u sebi nosi savjest. Samo, što se događa s tom savješću?! Ne ravnamo se po onom Božjem zakonu u nama. Zato je potrebno vratiti se izvoru, korijenu. Onomu što nas treba činiti prepoznatljivim da smo Kristovi, da smo kršćani“, poručio je kardinal Puljić i zaključio :Ne smijemo dalje sramotiti korijene", kazao je naglasivši kako nam je svima danas zadaća iskreni dijalog za istinski interes svoga naroda, opći interes ali i interes cijeloga čovječanstva.

bolnica jajce 900

Na kraju Misnog slavlja kardinal Puljić je predvodio klanjanje pred Presvetim Oltarskim te je podijelio svečani blagoslov. Spomendan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, također je u znaku misnih slavlja.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić