Nada Koturić
Typography

DOMALJEVAC-U ovogodišnjoj finalnoj utakmici odbojkaškog KUP-a BiH za muškarce sastala su se dva odbojka diva, favorit i po sedmi puta državni prvaci, ekipa OK „Mladost“ Brčko i HOK „Domaljevac“, ekipa poznata po tome što ostavlja srce na terenu. Odbojkaški susret je nedvojbeno zadovoljio sve ljubitelje odbojke, pa i više od toga. Slavili su brčaci kao pobjednici državnog kupa sa osvojenom zlatnom medaljom i peharom, no ništa manje nije sjajno niti srebro Domaljevčana koji su doma ponijeli još jedno odličje i popunili svoju impozantnu kolekciju. Velika je to zapravo odbojkaška priča domaljevčana, jer uz minimalna financijska sredstva neophodna za natjecanja, oni pokazuju da za sport to nije presudno. Osvojili su visoko drugo mjesto u borbi dostojnoj čak i trona. HOK Domaljevac i Posavina ponovo je ispred puno većih gradova i sredina čime pokazuju što sport može ako se ima srce u grudima puno požrtvovnosti.

 

hok domaljevac 1Čestitke ekipama

Susret je odigran nedaleko od Brčkog u dvorani Osnovne škole u Ražljevu. U finalnom duelu sastale su se dvije ekipe koje su najviše i pokazale u dosadašnjem prvenstvu i tijeku sezone potvrđujući svoj kvalitet. Eestitke zaslužuju obje ekipe na prikazanoj igri ali i tijekom prvenstva i u KUP-u. Inaèe, u polufinalu ekipa HOK „Domaljevac“ bila je bolja od sarajevske Bosne (2:0 u pobjedama to, 3:0, i 3:1) a bili su bolji i od ekipe Ljubinja ( 2:0 u pobjedama i to 3:0 u Ljubinju i 3:2 slavili su na domaćem terenu u Orašju). Na završnici su domaljevčani pokazali dostojnim protivnikom OK Mladosti koja je pobijedila u setovima 3:0. Iako se na prvi pogled rezultat čini uvjerljivim, tako nije bilo na terenu. Za sat ipol igre susret je pokazao kvalitetu i zanimljivost (25:19, 29:27 i 25:17) čime je sedmi puta uzastopno ekipa OK Mladosti iz Brčkog osvajač Kupa BiH, a drugo mjesto je osvojila ekipa HOK Domaljevca.

Štedljivi i primjerni

Kapiten ekipe davor Dominković kao pravi sportaš čestita pobjedniku ali mu ostaje „kost u grlu“ zbog sudačke odluke na kraju drugog seta u presudnom bodu koji je odlučio o setu i možda drugom smjeru utakmice. Ipak, ako se zna da su domaljevčani sa drugom pozicijom na tabeli Premijer lige iza sebe ostavili 13 pobjeda i samo 5 poraza, rezultat je to vrijedan respekta, posebice ako se znaju i neki dodatni detalji vezani za klub koji nisu bez utjecaja na rezultate. Na put primjerice od 10-tak sati vožnje kombijem momci odigraju susret, pobjede, a onda se iste večeri i vrate kako ne bi plaćali smještaj čime štede za klub. Sve ih to čini velikim pobjednicima u očima posavljaka koji su protekle subote bili prikovani uz male ekrane BHRT-a gledajući izravan prijenos svojih miljenika.

Marko Oršolić najbolji

Podjela medalja bila je nešto izmijenjena s obzirom na ranije godine i neophodne epidemiološke mjere. Dodijeljena su dva priznanja za najbolje igrače. Iz HOK Domaljevca uvjerljivo najbolji igrač bio je Marko Oršolić, a u OK Mladosti Elvir Trakić. Zoran Kokanović uručio je srebrne medalje odbojkašima Domaljevca kojima su se okitili: kapiten Davor Dominković, Marko i Anto Oršolić, Jovan Ćendiæ, Nemanja Vidović, Dejan Ðurić, Davor Knežević, Miroslav Lopandiæ te podmladak Franjo Iviæ, Dario Kopić, Nikola Mijatović i Patrik Brkić. Zlatne medalje brčacima je uručio gradonačelnik Brčkog Esad Kadrić. U nastavku play-offa sastaju se HOK Domaljevac sa ekipom OK Jedinstvo Brčko, a parovi su još i Ljubinje - Mladost, Borac - Bosna Sarajevo, Bosna Kalesija – Kakanj 78.

hok domaljevac marko orsolic

50 godina odbojke

Odbojkaša priča postala je simbol šire Posavine, a ne samo jednom malog bh mjesta koje je zapravo po tome postalo veliko jer širi optimizam među mladima, pokazuje kako se iz ničega može stvoriti nešto a HOK Domaljevca se ima èime podièiti jer baštine odbojkašu tradiciju dugu preko 50 godina. Igrali su čak i u odbojkaškoj ligi RH kada to nije bilo moguće u BiH pa su ostavljali ratno oružje kao branitelji, a kratak predah koristili zaigrati odbojku. Takav duh baštine i dalje. Već jedno desetljeće natjeću se u Premijer ligi. Osvajači su KUP Federacije BiH 2020.g, juniorski prvaci BiH 2019.g., pionirski prvaci BiH 2015.g… Gotovo obiteljsku povezanost u klubu drži takvom neumorni trener Zlatko Ivić. Odgaja mlade odbojkaške nade i šalje bez imalo zavisti u arenu sporta.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić