Nada Koturić
Typography

Na inicijativu skupine književnika rođenih u Bosanskoj Posavini, predvođenih književnikom Pejo Šimićem, sukladno Statutu Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu, u Zagrebu je početkom ove godine utemeljen Posavski književni krug. Prema riječima predsjednika, organizirat će dva natječaja domoljubne poezije: “Posavino, volim te kao majku” i dodijeliti nagradu “Fra Ilija Starčević” te natječaj “Croatio, srce iz njedara” i dodijeliti nagradu “Fra Andrija Zirdum”.

anto pranjkic 900

Također će organizirati i natječaj duhovne poezije “Radujte se, narodi” te dodijeliti nagradu “Fra Augustin Augustinović”. Organizirat će večeri poezije, ali ne samo u Zagrebu kao kulturnoj prijestolnici već planiraju književne susrete u Odžaku, Orašju, Brčkom i Domaljevcu. Izdavat će knjige, organizirati predstavljanja knjiga i tiskanje zbornika radova.

Važnost Bosanske Posavine

S riječi su prešli na djela pa su na raspisani natječaj domoljubne poezije “Posavino, volim te kao majku” dobili značajan broj radova od autora diljem svijeta gdje su razasuti Posavljaci. U Posavskom književnom krugu ne skrivaju zadovoljstvo uspješnim kulturnim projektom. Prema riječima predsjednika Društveno-kulturne platforme za B. Posavinu Ante Pranjkića, kultura i književnost najbolji su medij za zaštitu i očuvanje identiteta jednoga naroda, a aktivnosti na promidžbi književnosti vrlo su važne u ovom trenutku za cijelu Posavinu. Glavni je cilj natječaja pokazati važnost Posavine kao nadahnuće brojnih književnika. Očito nadahnuća ne nedostaje pa su dobili radove od autora, uz ostale, iz Pule, Zuricha, Podstrane, Berna, Mostara, Dubrovnika, Travnika, Požege, Splita, Kreševa, Knina, Beča, Runovića, Zagreba, Doboja, Širokog Brijega i drugih.

pranjkic 900

Pozitivne vrijednosti

- Nalazimo se u nemirnim vremenima koja obilježavaju razne katastrofe i nedaće i ljudima je važno dati sadržaje koji ih mogu obogatiti, zabaviti i barem na trenutak misli im usmjeriti na nešto pozitivno i lijepo. Cilj nam je međusobno povezivanje područja u segmentima znanosti, gospodarstva, kulture, medija, sporta i umjetnosti. Uvjeren sam kako će Posavski književni krug svojim aktivnostima na pisanju, izdavanju, promocijama knjiga i večerima poezije najprije ispoštovati statutarne odredbe naše Platforme i kvalitetom svojih djela postati bitan reprezent kulture Bosanske Posavine - zaključuje Pranjkić.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić