Nada Koturić
Typography

Kada desetak umjetnika stvaraju djela u prirodnom ambijentu posavskog živopisnog mjesta Garevac i u tome ih ne sprječava skromnost uvjeta već privlači prirodni ambijent, slikoviti pejzaži, izvornost kraja i široka posavska duša gostoprimstva, onda je to više od umjetnosti. Svojim prekrasnim djelima ostavili su trag vremena i prostora u kojem se nalaze tijekom trećeg po redu Međunarodnog Posavskog umjetničkog likovnog simpozija – PULS.

plus umjetnici2

Skup likovnjaka i teoretičara umjetnosti nadišao je koncept likovne kolonije i ponudio nešto drugačiji format, idejno i koncepcijski kao simpozij. Nije nedostajao niti radosni dječji osmjeh jer među desetak sudionika širokobriježanka Kristina Čavar, doktorantica likovne akademije, na likovni simpozij u Garevac dovela i svog malenog jednogodišnjeg sina Dominika.plus umjetnici3

Širokobriježanka Kristina Čavar, doktorantica likovne akademije

Posavina inspirira

-Prisutnost mog djeteta u Garevcu, gledajući ukupno stanje možda je nositelj nove nade. Morao je baš tu doći da odbljesne kao neka nova zvijezda koja se zove nada, kazala nam je Kristina koja je zapravo stvarala umjetnička djela dok je dječak spavao. -Prošla sam s kolicima Garevac od početka do kraja i bilo je baš zabavno. Stvorila sam dva umjetnička djela, jedan na platnu na kojem je oslikavala dio posavskoga neba sa motivom zvijezde, a drugi su male skice, 40 minijatura objedinjenih u jednom mozaiku kao kartu neba, odnosno, kako nebo izgleda iz Garevca, pojašnjava umjetnica.

Iscjeliteljska moć umjetnosti

Sve pohvale idu svakako domaćinu sedmodnevnog likovnog simpozija koji je i ove godine bila kroz projekt PULS Otvorena kuća, zaklada Hrvatskoga kulturnoga društva Napredak. Ugostila je renomirane umjetnike, akademske slikare, kipare i teoretičare umjetnosti. Na ovogodišnjem PULS-u sudjelovali su: Ria Trdin (Osijek), Kristina Ćavar (Široki brijeg), Josip Mijić (Split, Široki Brijeg), Dalibor Nikolić (Mostar), Boris Ladan (Jajce), Dejan Duraković (Vinkovci) i Anto Kajinić (Zagreb). Gosti ovogodišnjeg simpozija su i Vladimir Risomondo, povjesničar umjetnosti te Zoran Filipović Zoro, ugledni fotograf. Umjetnici su tijekom boravka na PULS-u stvarali nova djela, dok su kroz kolokvije i stručnu razmjenu mišljenja raspravlja o likovnim i umjetničkim konceptima.

plus umjetnici1

HKD Napredak

Pokrovitelj međunarodnog Posavskog umjetničkog likovnog simpozija PULS u Garevcu je ponovo Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Puls istražuje, bilježi i afirmira ono što je relevantno u suvremenoj hrvatskoj vizualnoj umjetnosti na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine a nastao je pod umjetničkim vodstvom akademskog slikara Ante Kajinića. Umjetnička djela koja nastaju na PULS-u tradicionalno se, po završetku simpozija, predstavljaju publici u Hrvatskoj i BiH. Tako će biti i ove godine, s izložbama u Vinkovcima i Zagrebu. Čarolija različitosti

-Čarolija i ljepota BiH leži upravo u otiscima kultura svih naroda koji su živjeli na ovim prostorima. Otvorena kuća svojim projektima u Posavini samo je jedan dio onoga što HKD Napredak čini na polju dijaloga, njegujući kulturu poštivanja različitosti, a to činimo i kroz projekt Puls. Otvorena kuća u mjestu Garevac pokraj Modriče je zaklada HKD Napredak, smještena u staroj napuštenoj osnovnoj školi iz 1885. godine, obnovljenoj donatorskim sredstvima a u cijelom tom poslu važan doprinos je dao i tadašnji predsjednik KKD Napredak prof. dr. sc. Franjo Topić. Nakon jednogodišnje stanke vrata Otvorene kuće ponovo je otvorio umjetničkom likovnom simpoziju kako bi iz Posavine po treći puta progovorili o umjetnosti, riječju i djelom, kaže nam Slavica Mijić Lukač, predsjednica Napretkove zaklade Otvorena kuća i koordinator projekta Puls.

plus umjetnici

Posjeta

Sudionici ovogodišnjeg Posavskog umjetničkog likovnog simpozija PULS posjetili su i franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci. Sudionike PULS-a dočekao je i poželio im dobrodošlicu fra Stjepan Duvnjak, kustos samostanskog muzeja i knjižnice, te IviNada Koturićca Šarić, poznati umjetnik i prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu. Organizatorima PULS-a i umjetnicima pridružio se i direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić