Nada Koturić
Typography

Od dolaska isusovca Ivana Ratkaja u Latinsku Ameriku u XVII. stoljeću do danas, nemali broj hrvatskih misionara je prešao Atlantski ocean i širio radosnu vijest na novom kontinentu. “Poniznošću do uzvišenosti” je knjiga autora Ante Pranjkića, teologa, novinara i urednika, posvećena je jednome od njih, fra Augustinu Agustinoviću, izuzetnom franjevačkom svećeniku iz Bosanske Posavine koji je pastoralnim radom posvećenom onima najpotrebitijima u društvu ostavio duboki trag u Venezueli.

pranjkic knjiga1

Misionar rođen na obroncima bosanske Majevice svoje je srce posvetio velikoj južnoameričkoj zemlji smještenoj uz Karipsko more i njenom gostoljubivom i pobožnom narodu. Do te mjere je ostao u dobrom sjećanju u toj južnoameričkoj zemlji da je štovanje ovog svećenika i danas rašireno u puku, a mjesni biskup mons. Ovidio Perez Morales je pokrenuo postupak njegove beatifikacije. Fra Augustin je napisao više od 50 znanstvenih knjiga i 20-tak književnih radova među kojima najpoznatije Priče iz Doline (Priče iz Bosanske Posavine) i Od obale do obale. Prvo predstavljanje knjige o fra Augustinu organizirali su u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu, Udruga Hrvata BiH“ Prsten“ i Hrvatska matica iseljenika, a druga promocija će, ističe autor, biti u rodnoj fra Augustinovoj Posavini koji je uvijek nosio u duši.

pranjkic knjiga2

Ponizno služio siromašnima

- Sakupljao sam građu s puno poštovanja o ovom hrvatskom znanstveniku, književniku i misionaru koji je svoj život posvetio “malim“ ljudima, a istodobno je njegov život usko povezan i sa mojim, kaže nam autor Pranjkić za vrijeme boravka u svojem rodnom brčanskom kraju odakle potječe i fra Augustin. Prekrasna je to knjiga o čovjeku koji je poput svetog Augustina poučavao nauk o kršćanskoj vjeri i bio istaknuti profesor; a koji je kasnije, slijedeći životni uzor svetog Franje Asiškog, zamijenio akademske krugove (doktorirao u Rimu, te u Jeruzalemu doktorirao Biblijske znanosti) za južnoameričku prašumu, gdje je služio najsiromašnijima.

-Intelektualni doprinos nije izostao niti u Venezueli, gdje je fra Augustin redovito objavljivao teološke osvrte u časopisu “La Religion”, ali i veliki broj knjiga na španjolskom, koje su kasnije prevedene na druge svjetske jezike. Među njima i Povijest Isusova. U privicima knjige o fra Augustinu dodao sam i fragmente njegovih djela koji se po prvi puta objavljuju za hrvatske čitatelje, kaže Anto.

Takvom intelektualcu, kakav je bio fra Augustin, nastavlja autor, svjetovna logika bi vjerojatno namijenila blistavu profesorsku karijeru, međutim, on je smatrao da “biti profesor može svatko, ali biti svećenik samo onaj kojeg je Bog pozvao”. A njega je pozvao da napusti komfor starog kontinenta i ode u novi svijet ponizno služi onima koji su od svijeta zaboravljeni ili odbačeni. Svoj intelekt i sve svoje talente predao je sestrama i braći u zabačenim sredinama poput Caucague, gdje je usred venezuelanske prašume izgradio školu i držao nastavu za 250 učenika. U knjizi je autor predstavio i svjedočenja onih koji su živjeli s fra Augustinom, dokumenta do koji je došao upravo u Venezueli i mjestima gdje je fra Augustin živio.

pranjkic knjiga

Pismo otkrilo čudne puteve Gospodnje

Nije baš slučajnost što je Pranjkić autor knjige o fra Augustinu.

-Božjom providnošću u mojem su se životu dogodili neki životni smjerovi koji su me vodili fra Augustinu. Tek sam na trećoj godini teologije doznao nešto o njemu jer nosi prezime moje majke i u rodu smo. Izabrao sam za svoj magistarski rad na Teologiji njegov život i djelo, i kada mi je mama umrla 2016.g. iz obitelji smo krenuli istraživati njene dokumente.

Meni je u ruke palo jedno pismo moje majke iz 1973.g. (a ja sam se rodio 1972.g.). Bio sam peto dijete i u komi šest mjeseci. Prethodnih četvoro djece je umrlo, pa se majka obratila tim pismom fra Augustinu kao bliskom rodu za pomoć. Fra Augustin joj je odgovorio da ja neću umrijeti, neka mi da ime Anto (to je svjetovno ime fra Augustina), i napisao je da ću završiti teologiju ali neću biti svećenik.

Istina je. Završio sam Teologiju tek u poznim godinama, a pronalazak tog pisma bio mi je put za daljnja istraživanja i put koji me je odveo do Venezuele. Oporučno mi je stigla zaostavština knjiga i znanstvenih radova fra Augustina. Logičan je onda bio slijed posjeta Venezueli i knjiga „Poniznošću do uzvišenosti“, kazao nam je Anto.

pranjkic knjiga4

„Koji se uzvisuje bit će ponižen“

-Čitatelja knjiga upućuje na promišljanje o sustavu vrijednosti, kako vlastitog tako i društvenog. Naime, živimo u svijetu napaćenom krizama, ratovima, neimaštinom - u svijetu gdje prelako odustajemo od bližnjega. Knjiga je svojevrsni  poticaj na novi pogled na svijet koji nas okružuje, na novo razumijevanje onoga što je doista bitno za naše živote, na put koji nas kroz poniznosti vodi do nebeskih visina. Jer onaj “koji se uzvisuje bit će ponižen, a koji se ponizuje bit će uzvišen“, misao koja se provlači kroz cijelu knjigu.

Ona je naprosto izvirala iz svake anegdote, svakog biografskog detalja, svake zgode koje je Anto Pranjkić prikupio i napisao o životu fra Augustina Agustinovića.

Stoga je autor ovom knjigom vjerno prikazao kreposti i sve talente uzornog franjevačkog svećenika, ističe u recenziji knjige Davor Ivo Stier, što je pročitao glumac Robert Kurbaša tijekom predstavljanja knjige u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

pranjkic knjiga3

Brojni visoki gosti

Na predstavljanju knjige u HMI pozdravne riječi uputili su preč. Matija Pavlaković, izaslanik kardinala Bozanića i rektor Sjemeništa na Šalati, provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, u ime organizatora i domaćina promocije Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, u ime državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa govorio je njegov zamjenik Dario Magdić, generalni konzul RH u Banja Luci Zoran Piličić kao i urednik Programa za Hrvate izvan RH Ivo Kujundžić.

Prigodne riječi o životu i djelu fra Augustina na promociji su uputili hrvatski misionar u Peruu Drago Balvanović, dekan Agronomskog fakulteta i dominikanac trećoredac dr. sc. Ivica Kisić i hrvatska poduzetnica iz Venezuele Đurđa Hrgetić.

Svjedočanstvo o životu hrvatskog misionara na glasu svetosti video prilogom svjedočili su časna sestra i župnik iz Venezuele u simultanom prijevodu Huga Estiggaribije Villasanti Soljančića, povratnika, predsjednika i osnivača Paragvajske udruge Hrvata.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić