Nada Koturić
Typography

GAREVAC - Bez obzira na vremenske (ne)prilike, jedan godišnji posao u Posavini nikada ne kasni – pečenje rakije. Oduvijek je to drag događaj kojemu se daje posebna pažnja. Istina, kroz vrijeme nužne su promjene u načinu okupljanja svih sudionika tog veselog događaja, jer manja su okupljanja, neki dijelovi procesa su i automatizirani, ali „princip je isti, sve ostalo su nijanse“ . Ovih dana „šetaju“ se Posavinom ti popularni strojevi po gazdinstvima većine posavskih domova, a sa prvim jesenjim danima posao se privodi kraju. Pečenje rakije organizira se kao obiteljsko okupljanje, gotovo kao društveni događaj.

kazan mercedes

Popularni Mercedesov veseli stroj

Domaćin kazana rijetko je sam jer „posao“ zna potrajati dva - tri dana. Tradicionalno se okuplja društvo uz vatru, a na stolu uvijek su posavske gastro-delicije koje podrazumijevaju šunku, kulen, kobasice, pite…

Rakijom daruju goste

U Posavini je šljiva uz jabuku i krušku jedna od dominantnih voćaka. Na desetine hektara su pod tom kulturom. Ipak one su nedostatne za veliki posao pečenja rakije, pa se nerijetko poseže za kupnjom šljive iz susjednog Gradačcu gdje je i ove godine, unatoč koronavirusu, organiziran Sajam šljive. Rakija šljiva, kako je u Posavini zovu od milja, sprema se u posebna spremišta. Gotovo da niti jedna kuća nema određene zalihe rakije, čak i prekomjernih količina, pa bi se moglo razmisliti kako od toga napraviti veći biznis. Svako domaćinstvo naime obično peče po nekoliko kazana rakije, a prosjek jačine penje se čak do 44 gradi, tvrde upućeni.

brkica rakija

Jedan od najstraijih Garevljana Niko Tokić Brkica i veseli stroj

Na trpezama svih posavljaka to je neizostavna dobrodošlica u svim prilikama, osobito svečanostima, a svadbe se bez nje ne mogu ni zamisliti. Rakijom se daruju dragi gosti, uz rakiju su vezani običaji, posvećene su joj stotine izvornih nota pa se jedna zadržala već dugo u posavskom kraju. „Oj rakijo šljivovice ljuta, jednu pjesmu pjevam po sto puta“.

U Garevcu mercedesov kazan

Ovoga puta izdvajamo taj stari običaj koji se zadržao u povratničkim posavskim mjestima kao što je Garevac. Kako se u Posavini dobro zna tko ima kazan, u Garevcu ponosno ističu činjenicu da su bogatiji za dva kazana za rakiju, i to od Ivana Marić-Kajića i Vlade Tokić Dikače. Vlado se čak potrudio da cijeli proces osuvremeni, tako da umjeto nekadašnjih slika iz Posavaine na kojima su „vesele mašine“ vukli konji vrani, sada to ipak čine mercedesove konjske snage. -To znači da je izradio metalnu konstrukciju kojom ga je potpuno prilagodio za sve vremenske uvijete i postavio na priključno vozilo da bi bio lagan i pokretan za transportiranje.

kazan vlado

Vlado Tokić Dikača vlasnik Mercedesovog veselog stroja

A kako Garevljani imaju svoje nadimke već ga mnogi nazivaju i „mercedesov kazan“, pojašnjava Mišo Perak i dodaje, lijepo je da se, pa makar i povodom godišnjeg sezonskog posla i u ovom povratničkom kraju začuje pjesma, jer uglavnom su ovdje osobe treće životne dobi , a mi iz dijaspore kada možemo svakako dođemo i koliko možemo pomognemo naš rodni posavski kraj.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić