Nada Koturić
Typography

Upravni odbor Hrvatskog etnološkog društva donio je odluku o nagradama „Milovan Gavazziˮ za 2021. godinu. Svečano proglašenje nagrađenih upriličeno je na Izvještajnoj skupštini Društva u Etnografskom muzeju u Zagrebu. To je vrijedno i respektabilno priznanje u kategoriji zaštite kulturne baštine dobio doc. dr. sc. Zvonko Benković za autorsku knjigu Pričam ti priču.

Izbor iz usmene književnosti toliškoga kraja fra Zvonka izašla je u nakladi Zaklade "Terra Tolisi" i Franjevačkog samostana Tolisa. Riječ je o iznimno vrijednom etnološkom i folklorističkome znanstveno-istraživačkom radu o usmenoj književnosti toliškoga kraja koje je plod fra Zvonkina dugogodišnjega terenskoga i arhivskoga istraživanja.

fra zvonko1

Pričam ti priču

Knjiga je podijeljena u petnaest poglavlja i na šestotinjak stranica donose u više od petsto pedeset podnaslova predaje iz usmene povijesti i pričama od kuda su dolazili ljudi koji su naseljevali u toliški kraj, kako su nekada živjeli, čime su se bavili, što ih je uveseljavalo i zabavljalo, o čemu su pripovijedali te koji su pojedinci svojom osobnošću ostali upamćeni. Priče su živopisne i poučmne da će svakog pojedinca potaknuti na promišljanje i preispitivanje. Lirske pjesme u ovoj knjizi imaju posebno mjesto. Ljepotu ovoj knjizi daje i njezino likovno uređenje i ilustracije koje izranjaju iz samih tekstova. Riječ je o radovima slikarice, Splićanke Karin Grenc, koja je ilustrirala pojedine priče iščitavajući knjigu. - Nažalost, pored svih blagodati koje Bosanska Posavina ima, mnogi mladi neće svoje najbolje godine provesti ovdje, ali će zahvaljujući fra Zvonku Benkoviću moći u svom zavežljaju ponijeti priče iz toliškoga kraja kao trajnu uspomenu i ponos na svoje posavsko podrijetlo, istaknula je prof. Đurđica Jezerčić.

fra zvonko2

Zaklada Terra Tolis

Mnogo pohvalnih riječi može se izreći za skromnog fra Zvonka, humaniste, istraživača, znanstvenika, mladom doktoru etnologije i kulturne antropologije. Predsjednik Zaklade „Terra Tolis“ Daniel Dominković među prvima je uputio čestitke.-Prije svega želio bih čestitati autoru na nagradi. Iznimno sam ponosan na njegov rad i na činjenicu da je Zaklada „Terra Tolis“ uz franjevački Samostan u Tolisi bila jedan od nakladnika ove vrijedne knjige, koja je uz mnoge pohvale publike i struke sada i dobitnik godišnje nagrade Milovan Gavazzi. Veliko je ovo priznanje autoru za njegov dugogodišnji istraživački rad, ali i izdavačima koji su prepoznali vrijednost ovog djela. Iako je knjiga znakovitog imena, „Pričam ti priču“, trebala ugledati svjetlo dana 2020. godine, zbog pandemije, njezin tisak odgođen je za 2021. Pokazalo se to kao pun pogodak, jer je fra Zvonko dobio još nešto vremena za prikupljanje usmene književnosti toliškoga kraja.fra zvonko3

Knjiga je promovirana u sklopu Manifestacije Dani Tolise 2021. godine i pobudila je veliko zanimanje javnosti. Tiskana u 1000 primjeraka. Unatoč tome, veoma brzo je rasprodana. Zaklada „Terra Tolis“ i ubuduće će biti izdavač knjiga svih autora koji se bave prikupljanjem i objedinjavanjem vrijedne građe kojima se promovira naš kraj i čuva od zaborava vrijedno blago poručuje predsjednik Zaklade Dominković. Promotorice knjige prof. Ljubica Nedić i prof. Jezerčić smatraju kako je hvale vrijedna sakupljena riznica koja za čitatelja predstavlja izlet u more emocija. -Najmanji redak budi sjećanja, pokreće slike, otvara nove vidike i spoznaje. Vrijedan je to doprinos očuvanju dragocjene kulturne baštine Posavine, ističu profesorice.

Nagrađeni u više kategorija

Godišnja nagrada “Milovan Gavazzi” Hrvatskog etnološkog društva dodjeljuje se za iznimna postignuća u etnologiji, u više kategorija. Ove godine nagradu za životno djelo dobila je prof. dr. sc. Grozdana Marošević, zaslužna znanstvenica za iznimna znanstvena i stručna postignuća u području etnologije i folkloristike te izuzetan doprinos u području nastave i prijenosa znanja iz područja etnomuzikologije, kao i primjenom rezultata istraživanja u umjetnosti i kulturi. Godišnju nagradu dobili su u kategoriji muzejskog rada dr. sc. Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica – za autorski projekt Igračke – djetinjstvo i Janja Kovač, kustosica – za stalni postav „Minijature“ u Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.fra zvoko4

U kategoriji znanstvenoga i nastavnog rada priznanje je primila dr. sc. Marijana Hameršak, znanstvena savjetnica – za autorsku knjigu Frakture dječje književnosti, dr. sc. Ozren Biti, viši znanstveni suradnik i dr. sc. Reana Senjković, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju – za urednički rad na zborniku Transformacija rada: narativi, prakse, režimi. Posebno priznanje primili su Karlo Ivanek, Dunja Majnarić Radošević, Ivana Štokov, Klara Tončić, Jasminka Vujičić - za stručni angažman i pomoć uslijed šteta na kulturnim dobrima nastalim u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji u siječnju 2021.g.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić