Nada Koturić
Typography

Mjesec prosinac u općini Domaljevac u znaku je sada već tradicionalnih običaja koji se vezuju uz blagdan Božića. Udruga Marija osmišljava tako svake nedjelje sadržaje vezane uz paljenja adventskih svijeća na središnjem trgu u Domaljevcu. Mještani se okupljaju u velikom broju dječji zbor Glasnici i zbor župe svete Ane glazbeno prate svojim programom i adventskim pjesmama i stvaraju posebno predblagdansko ozračje svake nedjelje.

 

domaljevac marija1Predbožićnu čaroliju u Domaljevcu upotpunile su i sadržaji u kojima sudjeluju uvijek aktivni framaši iz Domaljevca.

Gastro ponuda

Sve se odvija na otvorenom gdje se postavljaju i štandovi malog sajma gdje se mogu kupiti razni domaći proizvode: prekrasnu cvjetovi božićnih zvijezda obrta Lucić, proizvode Slani & Slatki Catering, domaći kolače Mirjane Anđić, Korpe DUO d.o.o. i razni božićni ukrasi „Graviranje BiH“.

Svi posjetitelji mogu se okrijepiti čajem i kuhanim vinom, kao i kolačima Blaženke Lucić po stogodišnjim recepturama. Načelnik općine načelnik Općine Domaljevac - Šamac Stjepan Piljić ne propušta zajedno sa mještanima sudjelovati u pripremljenim sadržajima i ne skriva radost što manifestacija svake godine dobiva i na kvaliteti ali i posjećenosti.

domaljevac marija2

- Udruga žena Marija osmišljava svake nedjelje paljenje adventskih svijeća kao i sve prateće sadržaje a sve se dovija uz pokroviteljstvo Općine. Nakon svih turbulentnih dešavanja u svijetu molitva za mir i na ovakvim okupljanjima dobiva na značenju, kazao je načelnik Piljić.

Bog je ljubav

Među okupljenima bila je i sestra Ana Oršolić koja djeluje kao vjeroučiteljica u župi sv. Ane Domaljevac. -Ima nas dvije sestre Franjevke, u Domaljevcu sam evo već 7 godina i mogu reći da se jako ugodno osjećam. Posebni su susreti u došašću kada se mjesna i crkvena zajednica okuplja ovdje na trgu i uz adventski vijenac pripremamo se za veliki blagdan Božić. Došašće je privilegirano vrijeme crkvene godine. Palimo svijeće adventskog vijenca kao simbol približavanja Krista koji je svjetlo svijeta. domaljevac marija3

Kako koji tjedan ide, po jedna više se svijeća pali što je znak da se približava veliki blagdan rođenja Isusa Krista svjetlo svijeta. On je rekao da i mi svaki od nas trebamo biti svjetlo svijeta a biti svjetlo znači djelovati u dobru, istini, pravednosti, ljubavi, biti jedni za druge i živjeti jedni za druge. Na taj način širimo dobro, širimo toplinu, širimo svjetlo, širimo ljubav koja je u biti sam Bog jer Bog je ljubav.

Rođenjem Isusa Krista ovaj svijet je oplemenjen božanskim dolaskom i to je svim ljudima poziv da budemo Božić jedni drugima, odnosno, da se Bog rađa u našim srcima a onda će sigurno biti svima ljepše, ugodnije i sretnije će biti zajedno, poručila je sestra Ana. Tradicija paljenja adventskih svijeća se nastavlja i iduće nedjelje u 16 sati na Trgu hrvatskih branitelja u Domaljevcu.

domaljevac marija1024Za posavinu.org GIP piše: Nada Koturić