Nada Koturić
Typography

Mala povratnička mjesta Bosanske Posavine potvrđuju se odličnim domaćinima velikih umjetničkih događanja jer žitelji nastoje uz obnovu svojih domova obnoviti svoj kulturni identitet i oplemeniti svoj duh. Nakon Garevca, gdje je održana slikarska kolonija, Kornica nadomak Modriče okupila je akademske kipare, zaljubljenike suvremene umjetnosti.

Hrvatsko kulturno sportsko društvo “Kornica” i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” potpisali su organizaciju umjetničkog okupljanja, treće međunarodne kiparske kolonije. U umjetničkoj priči višeznačnog karaktera pojavljuje se gospodarstvenik Petar Lušo koji pokušava udahnuti život u taj povratnički kraj.

kornica umjetnost

Događajem je koordinirao akademski kipar Antonio Džolan iz Bugojna. Znakovi nade - U BiH ima puno znakova nade, samo treba otvoriti oči i vidjeti ih, a onda možemo ići naprijed s vjerom u Boga i snagom koju nam daje.

Ovo što se događa u Kornici jedan je od znakova nade - ističe za koloniju dr. vlč. Šimo Maršić, ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.”. Petar Lušo, srce i duša projekta, ukazuje na važnost međusobnoga povezivanja ljudi i stvaranje pozitivnog ozračja nade u mjestima koja su, poput Kornice, stradala tijekom posljednjega rata. - I ovo je pokazatelj kako puno možemo učiniti ako volimo svoj kraj. Nećemo pasti u napast i govoriti kako nema smisla - poručio je Lušo i pozvao nazočne da se zanimaju za radove umjetnika koji su postavljeni u Kornici.

To je, inače, prvi pokušaj da se u prirodnom ambijentu postave skulpture, što je odlika urbanih središta, stoga se očekuje da bi Kornica mogla postati turističko središte u koje se, uz ostalo, navraća kako bi se pogledalo i skulpture. Gregurević u Kornici Od poznatih osoba koje su pohodile koloniju u vrijeme njezina trajanja su doajen hrvatskog glumišta Ivo Gregurević i prof. Anđelko Akrap, potpredsjednik Matice Hrvatske i savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović: - Unatoč realnosti koja nije sjajna, u događajima kao što je ovaj u Kornici prepoznajemo vrlo male pomake, ali takvo malo sjeme može izrasti u veliku žitnicu kakva je nekoć bila Posavina - kazao je prof. Akrap.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić