Nada Koturić
Typography

Misom i svečanom akademijom, drugu godinu za redom, u Bosanskoj Posavini (općina Odžak) obilježena je godišnjica mučeničke smrti nevino osuđenoga mladića Jure Radmana. Franjevački novak izašao je iz novicijata kako bi pomogao majci oko mlađe djece jer su mu otac i mlađi brat poginuli (obitelj je imala desetero djece), a deset mjeseci poslije toga već je bio osuđen na smrt kao terorist koji ruši državni poredak.

Župa imena Marijina u Svilaju i ove godine nastavila je kulturno-vjersku manifestacije u povodu tragične smrti svojeg župljanina jer ne želi prepustiti zaboravu taj tragični događaj.

Piše Nada Koturić

Dvodnevna komemoracija pod nazivom “Dani Jure Radmana” bila je u znaku svečane akademije koja je održana u dvorani Mjesnog doma u Donjem Svilaju. Dr. Domagoj Tomas iz Osijeka održao je predavanje o križarima s obzirom na to da je upravo zbog navodne suradnje s njima Juro Radman bio osuđen i strijeljan, a fra Marijan Karaula govorio je o bosanskim franjevcima koji su zbog iste optužbe bili suđeni te neko vrijeme proveli u zatvoru ili su pak, kao i Radman, bili strijeljani.

vuksic

Tijekom akademije, čiji je moderator bio fra Mirko Filipović, biskup dr. Tomo Vukšić predstavio je monografiju “Juro Radman - simbol stradanja i ponosa”. Dostojanstvenosti trenutka doprinijele su note priznatoga bh. pijanista Bartolomeja Stankovića.

Tijekom večeri, uz mnoštvo egzaktnih podataka koje su svi prisutni pomno slušali, bilo je riječi o životu i dramatičnim događajima suđenja i maltretiranja Jure Radmana koji je na zidu zatvorske ćelije u Zenici svojom krvlju napisao potresnu poruku: “Ovdje je ubijen za vjeru i Hrvatsku Juro Radman, bogoslov!”. Prije smrti rukom je napisao majci oproštajno pismo koje je ona čuvala do smrti. - Neke događaje iz svoje nacionalne povijesti ne bismo trebali zaboraviti, već više o njima govoriti i pisati, i to na razini odgovornog i znanstvenog istraživanja. Mladog Juru Radmana izdvojili smo kao autentični simbol stradanja ljudi toga kraja. Dani Jure Radmana i slični skupovi mogu itekako pridonijeti da se dozna istina o tim događajima jer do istine se neće doći šutnjom - naglasio je fra Marijan Karaula.

Drugog dana komemoracije u župnoj crkvi održana je misa zadušnica za pok. Juru i sve župljane župe Svilaj stradale u Drugom svjetskom ratu i neposrednom poraću. Misu je predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup.vuksic radman

- Crkva i kršćani u našim krajevima često su bili progonjeni, ali su obilovali svjedocima vjere. Jedan od njih nedvojbeno je bio i Jure Radman iz Svilaja. Upravo to njegovo svjedočanstvo vjere razlog je što smo se okupili na molitvu, da zahvalimo Bogu za milost vjernosti i hrabrosti, kojima ga je obdario. Istodobno molimo također da Gospodin živu Crkvu osposobi za još veću otvorenost prema mogućim svecima i mučenicima iz naših župa i biskupija. Potrebni su nam kao primjeri koji ohrabruju i nadahnuće koje i u najtežim okolnostima uvjerava da je nasljedovanje Isusova primjera moguće - kazao je u propovijedi u Svilaju vojni biskup Vukšić.

Za GIP piše Nada Koturić