Nada Koturić
Typography

„Nikada više nego do sada nije nam bila potrebna glazba koja donosi radost i mir u naša srca, i neka nas ona nikada ne napusti, poručio je gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić čestitajući osmi rođendan Zboru Adoro koji je slavljenički koncert održao u duhovnom središtu Posavine, pod krovom crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Glavni i odgovorni „krivac“ iznimnog kulturnog događaja je profesorica glazbe Marija Nedić koja ustrajno i sa puno entuzijazma vodi zbor uz prepoznatljivost izvedbe, koje povremeno prilagodi i etno ritmu Posavine. Zbor Adoro na repertoaru ima najviše duhovnu glazbu jer često nastupaju pod misnim slavljima, ali i duhovne šansone, klasike, zabavnu glazbu.

marija nedic

Za rođendan darovali prekrasne note

Marija Nedić prof. glazbene kulture u Orašju okuplja već osam godina 20-tak zaljubljenika najljepših nota. Raznih profesija od profesora, njihovih učenika, studenata, djelatnika raznih profila, no svi su ujedinjeni bezgraničnom ljubavlju prema glazbi. Redovito vježbaju u prostorima franjevačkog samostana u Tolisi gdje imaju svoj kutak.  –Glazba je moj život, moj način da izrazim kreativnost, kaže nam prof. Nedić, i u tome uspijeva unatoč brojnim obavezama kao supruga i majka koja odgaja tri dječaka. -Kada se nešto voli sve se može organizirati a rad sa zborom je nešto posebno. Prelijepo je biti sa njima, raditi i zajedno uživati sa svakom pjesmom koju iznjedrimo. U ovo vrijeme pandemije nedostaju nam nastupi, no i ovo će proći, a u međuvremenu mi smo spremni da nastavimo gdje smo stali, kaže prof. Nedić. Na koncertu su odlične solističke dionice izveli prof. Magdalena Mišković, Tea Dominković, Zlatko Živković uz pratnju na klaviru Marije Ilišević.

adoro u tolisi

Šire pozitivnu energiju

-Glazba nas čini sretnim, daje nam duhovnu puninu i zato smo i dalje zajedno, zajednička je poruka članova Zbora Adoro Župe UBDM Tolisa koji po tradiciji svake godine daruju svojim župljanima prekrasne note u vidu koncertnog slavlja. Kroz zbor je do sada prošlo više od 60-ak članova, puno ih je otišlo u inozemstvo, neki na školovanje, a trenutačno ih ima blizu 20-ak. U zboru je dirigentica Marija ali uz nju su još dvije sestre. Ako se k tome doda bračni par Jezerčić, te tri sestre Ilišević koja instrumentima prate izvedbe, očito je da ljubav donosi  posebnost skladno i vrhunski izvedenih pjesama, a opet na poseban Marijin način. Ove je godine koncert imao i posebno optimističnu glazbenu poruku mladih. Lepršavi kako to samo djeca mogu, izašli su skupa sa starijim zborom i pokazali kako ih slijede u najljepšoj misiji radosti koju prenose notama. U vrijeme izoliranosti koja sobom nužno nosi pandemija koronavirusa, unijeli su svojim pjesmama, baš kako je to gvardijan fra Mario i kazao, toplinu, bliskost i zajedništvo u naša srca, i osmjeh na lica zaljubljenika ne samo duhovnih pjesama već i nota koje sobom nose više od glazbe – zvonku radost življenja.

Za Posavinu.org piše Nda Koturić