Nada Koturić
Typography

KOSTRČ-Katolička crkva slavi blagdan svetoga Antuna opata, Antuna Velikog ili Antuna Pustinjaka koji se naziva i 'otac monaštva', a ujedno je i začetnik pustinjaštva. U narodu ga se naziva 'zimski sv. Anto', i ne smije ga se miješati sa sv. Antunom Padovanskim, kojega slavimo 13. lipnja. Posavsko mjesto Kostrč štuje oba blagdana, i po tradiciji koja je ove godine uvijena u epidemiološke mjere, proslavljen je uz svetu misu i okupljanje uz blagdanski stol.

kostrc02

Mještani ovoga sela od davnih vremena zavjetovali su se svetome Antunu Padovanskome i Antunu Pustinjaku pa su 1944.godine izgradili mjesnu kapelu. U župnih crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi jučer (nedjelja) služena je zavjetna sveta misa za selo Kostrč koju je predvodio fra Ivan Mijatović. U propovijedi je naglasio kako se i danas treba ugledati na ovoga sveca kojemu materijalno nikada nije bilo ispred duhovnosti, te da život treba podrediti onome što nosimo u zagrobni život a ne biti rob ovozemaljskih materijalnih „blagodeti“.

Znameniti svećenici

Iako najmanje selo općine Orašje (Kostrč broji 876 mještana) veliko je po mnogo čemu, možda ponajviše po učenim i poznatim u svijetu osobama. Kostrč je iznjedrio više od 40-tak fakultetski obrazovanih mještana od kojih je jedan i pilot. Osam je doktora znanosti, a samo iz obitelji Baotić ih je dvojica. Selo je poznato i po znamenitim svećenicima. Fra Vidan Mišković iz Kostrča s Posavinom u srcu tri desetljeća pronosi glas duhovnosti, humanosti, dobrote i vjere kao voditelj misijskih zajednica: Hrvatske katoličke misije Mülheim – Duisburg. gdje živi i radi više od 3.000 iseljenih Hrvata. Valja biti mudar pa sve ujediniti. Svećeničku dužnost obavlja čista srca i pune duše putem duhovnosti, dobročinstava i humanosti. Daleko od zavičaja no s Posavinom u srcu ne zaboravlja svoje korijene, ponosi se njima, štuje svoje rodno mjesto, župu i rodni zavičaj.

kostrc1024

-To je vrelo iz kojeg se pije čestitost, tradicija, običaji, obiteljski i rodbinski odnosi, uvijek rado ističe fra Vidan. Fra Marijan Živković je također u ovome biranom društvu, svojedobno gvardijan toliškog samostana za čijeg je mandata novo ruho dobio Muzej „Vrata Bosne“ pod krovom tog samostanskog kompleksa. Pod njegovim budnim okom župno dvorište je postalo jedno od najljepše hortikulturom uređenih okoliša župnih crkava. Danas je tu misiju nastavio i u posavskoj župi u Grebnicama. Izdvajamo svakako i fratra, fra Iliju Živkovića, prerano preminulog franjevca trećoredca glagoljaša iz Kostrča, poznat po magisteriju na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu, bio je predavač i istraživač na Georgetown Universityju u Washingtonu, docent na Institutu za neurologiju Sveučilišta Georgetown u Washingtonu. Njegovo se ime povezivalo i s imenom Joea Bidena, aktualnog predsjednika SAD-a.

kostrc03

Kostrčki vrabac

Kostrč se diči i sa svojim nogometnih klubom HNK Kostrč koji ove godine obilježava 70 godina postojanja. Također toliko živi u mjestu i jedna unikatna u svijetu kulturna manifestacija. Stariji su uvijek znali kazati da je dan bez smijeha i radosti, izgubljen dan, stoga Kostrčani upravo tom manifestacijom starom preko sedam desetljeća žele i u teškim vremenima zadržati osmjeh na licima mještana. Kostrčki vrabac je i ime njihovog glasnika, svojevrsne publikacije sa tekstovima koji su na koncu uobličeni i u knjigu.-Od samog početka godine najprije sabiremo najznačajnije događaje, naravno najčešće one koje prati humor pa ih onda uobličimo do prvog svibnja u tekst kojeg čitamo, kaže nam Martina Mišković koja je zadužena i da aktualna događanja budu dostupna i na društvenim mrežama.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić