Nada Koturić
Typography

ORAŠJE - U organizaciji Odbojkaškog saveza Federacije BiH u Orašju je održan prvi krug regionalnog odbojkaškog natjecanja za juniore. Na odbojkaškom terenu oraške sportske dvorane snage su odmjerile četiri odbojkaške ekipe sjevernog dijela BiH. Kroz šest odličnih utakmica pokazali su kako predstavljaju svijetlu budućnost odbojkaškog sporta. Najboljim od najboljih ponovo se potvrdila juniorska odbojkaška momčad HOK Domaljevca trenera Zlatka Ivića, čime se u dosadašnjem dijelu natjecanja, točnije u prvom krugu prvenstva Federacije BiH obranili titulu prvaka Federacije BiH i države, time su mladi potvrdili da nastavljaju tradiciju velikih pobjeda kluba iz male posavske sredine.

Odličnih šest susreta

MOK Jedinstvo iz Brčkog, OK Bosna Kalesija, OK Gradina Herceg iz Srebrenika i HOK Domaljevac sudjelovali su na jednodnevnom turniru kroz šest utakmica u kojima su najprije snage odmjerili domaćin, ekipa HOK Domaljevca sa odbojkašima Srebrenika i zabilježili su prvu pobjedu. U drugom susretu sastalo se brčansko Jedinstvo sa Bosnom iz Kalesije iz koje je pobjednici izašli odbojkaši Brčkog. Snage su potom odmjerili odbojkaši Kalesije sa Srebrenikom u kojoj su odbojkaši Srebrenika briljirali. U četvrtom susretu ponovo je uslijedila odlična utakmica domaće ekipe HOK Domaljevca sa Jedinstvom iz Brčkog u kojem je domaćin ponovo zabilježio drugu pobjedu. U susretu odbojkaša Brčkog i Srebrenika pobijedili su odbojkaši Srebrenika i posljednji susret bio je u znaku suverenog vladanja domaćina odbojkaškim terenom u Orašju. Ekipa HOK Domaljevca lagano je svladala Bosnu iz Kalesije i time osvojila titulu pobjednika. Na oraškom turniru sudci su bili Akif Trumbić iz Brčkog, Amela Ahmetović iz Odžaka, Damir Halilović i Dario Pavličević  iz Tuzle i delegat Pavo Kobaš Orašje.

2

Drugo mjesto pripalo je Srebreniku pa će ta dva prvoplasirana kluba nastaviti natjecanje, skupa sa pobjednici drugog turnira koji se istodobno odvijao uz domaćinstvo Kaknja. Pobjednici turnira za juniorskog prvaka Federacije igraju završni turnir kupa BiH sa dvije prvoplasirane ekipe iz RS-a.

Trener Ivić optimističan

-Prošle godine ovaj turnir nije održan zbog pandemije, a ove je do sada odigrano samo prvo kolo. Mi smo još aktualni prvaci u juniorskoj kategoriji na razini Federacije BiH i države. Za sada smo obranili naslov i kako stvari stoje, za sada velikim koracima idemo prema potvrđivanju titule, optimistično nam kaže trener Ivić nakon turnira. Čestitao je svojim odabranicima na sjajnoj igri, iako su, kaže, bili u okrnjenom sastavu i sa nedovoljnom pripremljenošću zbog termina, kako turnira , tako i u oraškoj dvorani. -U susretu sa favoriziranom ekipom Brčkog pokazali smo odličnu srčanost koja inače krasi odbojkaše HOK Domaljevca. Pokazali smo odličnu igru na terenu sa odlično uigranom ekipom Srebrenika iz koje nekoliko igrača igra i za seniorsku ekipu. Sa tri pobjede osigurali su prolaz u drugi krug federalnog natjecanja, završnicu federalnog turnira za juniore, i doista mogu biti zadovoljan, zaključuje trener Ivić. Dodatno zadovoljstvo svakako je i odlična igra koju je pružio mladi Franjo Ivić kao voditelj juniorske momčadi.

Mladi su budućnost odbojke

Trener ekipe OK Gradine Herceg iz Srebrenika Kemal Bašić izražava zadovoljstvo pruženom odbojkaškom igrom u Orašju.- Naš se klub natječe u super ligi BiH i trenutno u polusezoni držimo prvo mjesto. Očekujemo iduće godine ulazak u premijer ligu. Imamo dosta mladih igrača od kojih nekoliko ih igra i u prvoj postavi pa smo imali što pokazati na terenu. Ovakvi susreti uvijek dobro dođu, i da ih je još i više bilo bi bolje. Za mlađe kategorije ovo je odličan način uigravanja i odmjeravanja odbojkaških sposobnosti, puno vise nego treninzi, smatra Bašić. Trener brčaka Edin Baković ističe kako su zbog financijskih razloga nekoliko godina bili bez juniora no sada u klubu, kaže, nade usmjeravaju upravo prema mladim odbojkaškim snagama. Idući vikend Orašje će ponovo biti središte regionalnog odbojkaškog natjecanja.  U organizaciji OS Federacije BiH održat će se turnir u kategoriji kadeta uz sudjelovanje najmlađih odbojkaška klubova iz Brčkog, Kalesije i Domaljevce, dok iz Srebrenika nemaju ekipu tu kategoriju.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić

 

{jathumbnail off}