Nikola Šimić "Tonin"
Typography

romiMalo je znana, ili i nije sasvim i neznana, Romska pobožnost, priklanjanje najbližoj vjerskoj zajednici, vjerskoj većinskoj suživotnoj opciji. Tragom toga, tako negdje, oko  grada, Dugoga sela, roditelji novorođenog djeteta oveće  Romske zajednice odluče prikloniti se katoličkoj crkvi. Uz stalne pripomoći od fra Antiše X. isprose i krštenje.

U početku i sam u nedoumici, uze fra Antiša pred sebe nimalo laku zadaću, crkvenu pripremu svetoga sakramenta krštenja. Na svaki upit koga u sebi nosi obred krštenja: Što tražite od majke crkve? bi u tim odgovorima traženja i traženja… pa tek onda na muku tešku i Antišinu nevolju kletu, traženi odgovor: Sveto krštenje!

Dođe i taj toliko, toliko čekani dan, Dan čekanoga svjedočenja  u crkvi. I, … Na upit fra Antiše: Što tražite od majke crkve svi Romi u glas: Ništa! Ništa!… Gospodin  svećenik, potvrdiše i roditelji: Ništa… Dupke punu crkvu ispuni nesuzdržan smijeh… Dugo se čekalo da se vrati traženi mir i misna tihost. Ponavljanjem upita i upita, nakon stanke, začu  se glasno i riječ: Krštenje!
Obred dobi vjersku potvrdu.

Za Posavinu.org piše Nikola Šimić Tonin