Novo Selo
Typography

Na kraju smo vremena pokladnih karnevala, maškara, zabava, dana kada se mnogi transformiraju u druge, omiljene likove i uloge i na taj način, bar na kratko, pobjegnu od dnevne obveze, zaborave na probleme i ugodno se zabave.
U ove uspavane zimske mjesece u našoj Posavini nema posebnih novosti.

Međutim, u utorak 13. veljače 2018., Novo selo – Balegovac je dočekao zaigrane i spremne maškare ili mačkare koje glasnim uzvicima i pjesmom tjeraju zimske duhove i prizivaju proljeće te obilaze svoje rodno i mjesto i pozdravljaju mještane.

Tako je kostimirana grupa žena iz KUD-a fra Ivo Šimić ove godine prošetala Novim selom- Balegovcem, Dubicom Gornjom i Odžakom gdje su posjetili veliki broj povratničku kuću i mještana, a domaćini su im rado udijelili: jelo, piće slatkiša ili pokladne krafne (krofne) a našlo se i nešto novca kojem je ova kostimirana grupa unaprijed odredila cilj.balegovac maskare4

Tako su se odlučile da ove godine za prikupljeni novac kupe kućne potrepštine za one najnemoćnije iz svoje župe i tako im uljepšaju ove korizmene dane. Tako je i bilo. Prikupili su 500 KM i kupili su četiri paketa onoga najnužnijeg za četiri obitelji koje su im neizmjerno zahvalne.

Nažalost u našim mjestima nije tradicija, a mogla bi se i uvesti da se ovoj kostimiranoj grupi karnevala i maskenbala osiguraju i neke primamljive nagrade za najbolje maske pojedinca koji bi svojim maštovitim idejama privukli pozornost mještana, ali i zasluženo osvojili neku nagradu za svoju originalnost i inventivnost.

No, zabava i očuvanje tradicije su ipak u prvom planu iako se dalo primijetiti kako i ovo po malo izumire kao i narod koji je tu živio. Kažu kako je bilo i onih domaćina koji su samo svukli zavjesu pogledali kroz prozor i nisu ih pustili u svoje dvorište.

Međutim uvijek se nađe mali broj ljudi koji to drugačije shvate te svojim darovima pomognu nekoga trećeg preko ovih žena neumorne karnevalske grupe. Hvala i jednim i drugima!

Radi privatnosti nećemo navoditi imena ovih osoba kao i imena darovanih obitelji, a ni one koji svojim komentarima po fejsu blate rad i ideje ovako vrijednih osoba i ovakve dragocijene događaje.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak