Novo Selo
Typography

U Novom Selu počelo je ovogodišnje obilježavanja Dana sjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u odžačkom i Podvučjačkom kraju.

U sali mjesne crkve u Novom Selu organizirana su predavanja i promocija knjiga. O temi „Žrtve poraća“ govorio je prof. dr. Nediljko Matić, a prof. dr. don Ilija Matanović predstavio je knjigu Dragutina Kambera „Slom Nezavisne Države Hrvatske i kako sam ga ja doživio“. Prof. dr. Nediljko Matić predstavio je i knjigu i zbornik - Ideja nacionalne države kod Franje Tuđmana i Franjo Tuđman 14-ti svibnja 1922-ge do 14-ti svibnja 2022-ge godine.

U prepunoj sali župne crkve, Pero Radić - aktualni ministar pravosuđa i uprave u Vladi Županije Posavske, istaknuo je ispred organizatora promocije knjiga - Mjesne zajednice Novo Selo, da je u Drugom svjetskom ratu i poraću do šezdesetih godina prošlog stoljeća, ubijeno 3 tisuće i 411 Hrvata ovog dijela Posavine, uglavnom muškaraca i u najboljem naponu snage. Prema do sada prikupljenim podacima fra Grge Vilića, koje je objavio u knjizi "Vrijeme stradanja", od spomenutog broja ubijenih 672 osobe bile su civili, a dvije tisuće i 703 vojnici.

„Razmjerno broju stanovnika, Podvučjak je najveće stratište Drugog svjetskog rata i to samo jednog - hrvatskog naroda. U samo nekoliko dana ubijena je trećina hrvatskog življa“, kazao je Radić. Kako je istaknuo, Bleiburg i križni put prošle su, prema do sada prikupljenim podacima, 404 osobe, a skoro sve su bile iz generacije rođenih između 1920. i 1925. godine. Preživjelo je samo njih 10-ak. „Ovdje treba spomenuti i oko 500 zatočenih hrvatskih vojnika iz sela Garavac u modričkom kraju, koji su se 24. svibnja 1945. godine predali partizanima, a koji su zajedno s odžačkim hrvatskim vojnicima branili taj kraj.

Ti vojnici su potom bili zatočeni u Burića štali. Velika većina njih ubijena je u noći između 24. i 28. svibnja 1945. godine. U nedavnom Domovinskome ratu u obrani svojih prostora poginulo je 148 pripadnika 102. odžačke HVO brigade. Materijalno stradanje ovoga kraja, s kojega su Hrvati i Bošnjaci bili uglavnom protjerani, a njihove obiteljske kuće, tvornice, crkve i džamije porušene i opljačkane, nemoguće je procijeniti. Možemo reći da je naš Bleiburg trajao od Drugog svjetskog rata pa sve do konca Domovinskog rata“, istaknuo je Radić.

Isto tako je istaknuo da se o stradanjima Hrvata nije smjelo govoriti u bivšoj državi. Iz toga nametnutog straha kroz razne represivne mjere bivšeg komunističkog sustava rađala se, kako je kazao, ravnodušnost i zaborav kod žitelja ovoga kraja. -Nažalost, zaborav i ravnodušnost želi se nametnuti i današnjim mladim generacijama kako od ostataka iste komunističke ideologije, tako i nametnutim i „usklađenim" istinama globaliziranog svijeta. Zaborav jest druga smrt, koja je nerijetko gora od one prve, prirodne smrti.

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini danas s pravom strahuje da postane žrtvom zaborava. "Duh obezvrjeđivanja žrtve ima svoje jake propovjednike. Oni nam preporučuju ne samo da obezvrijedimo one koji su se izložili i do kraja založili svoje živote da bi nama bilo bolje, nego i kod preživjelih ubijaju osjećaj za vrijednosti podnesenih žrtava. Stoga, podsjećanje na stradanja jednog naroda ne bi smjelo biti zatrovano mržnjom, razočaranjem, lažnom nadom, ukorijenjenom laži. Tada prava budućnost ne može izrasti.

Sjećanje može biti površno i kratkovidno, i tada je također otvoreno laži i zavođenju, a budućnost je ponovno ugrožena. Prema tome potrebno je stalno čišćenje sjećanja, 'čišćenje memorije', da bi poput bistre vode učinilo vidljivim dno i moglo primiti u sebe odsjaj sunca, svjetlo odozgor, poručio je Pero Radić - aktualni ministar pravosuđa i uprave u Vladi Županije Posavske ispred organizatora Mjesne zajednice Novo Selo.

Predavanju i promociji knjiga prisustvovali su uz veliki broj građana i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić s ministrima, državni i federalni zastupnici Mijo Matanović i Ilija Ilić, načelnica odžačke općine Nada Ćulap, dekan Doborskog dekanata vlč. Ilija Orkić i gvardijan samostana na Plehanu fra Anto Tomas. Veliki pljesak prisutnih tijekom obilježavanja Dana sjećanja u prepunoj dvorani župne crkve u Novom Selu upućen je i mladim nadama glazbene škole Tamari Pušeljić, Anđeli Grgić, Katarini Čančar i njihovoj mentorici Đurđici Pavlović.

ILIJA ILIĆ

Dani sjecanja balegovac 2022 07

Dani sjecanja balegovac 2022 01

Dani sjecanja balegovac 2022 02

Dani sjecanja balegovac 2022 04

Dani sjecanja balegovac 2022 05