Novo Selo
Typography

posavinaVeć duže vremena slušamo kako je 'taj i taj' iz Kuline, Polja, G.Močila,.. iz Novog Sela, Luščana, iz Koraća...prodao svoju zemlju, koja mu je ''svejedno zarasla'' u Ukrinskim i Savskim polojima, u Donjem Koraću, u Luščanima, prema ribnjaku...

Slušam i ne vjerujem svojim ušima!
Za sitniš od možebitnih 100 KM ili 100 EURa po dunumu naše zemlje, koju su nam preci otimali od vode, od močvare, od šikare i trnja! Koju su gajili i čuvali nama krvavih i žuljevitih ruku!!!

Još mi odjekuju u glavi riječi kardinala Puljića, koje je u svojoj propovijedi izrekao 01.07.2011. za proslave ''100 godina novoseljanske župe'' u Novom Selu:
''...svi vi, koji ste zbog rata izbjegli i raseljeni ste širom svijeta, a ovu rodnu grudu još uvijek nosite u svojim srcima i mislima, - vraćajte se, obnovite svoja ognjišta, i ne dozvolite u ime vaših predaka, da okrenete leđa svemu ovome što je VAŠE, vašim grobovima i vašim svetinjama...
... ne prodajite ono što cijene nema! Ono što se ne može ničim platiti! Ono zbog čega su vaši preci ginuli... - jer ono što je natopljeno, znojem, suzama i krvlju predaka i što su nama ostavili, zaslužuje barem da OSTANE naše!''

Interesantno, ali ne čuh da je bilo koja politička stranka koja djeluje na ovim prostorima, protiv ovih pojava dignula glas! Ne sjećam se da je  pozvala na otpor, pokušajima još jedne, ovaj puta ''legalne pljačke'' (ta za Boga, pa oni to kupuju!!!), raseljenih i izbjeglih iz Bosanske Posavine.
Ni u novinama, ni na radiju ni na TV-eu!
Samo jedan članak - proglas ''Posavske stranke'', objavljen u lipnju ove godine, na portalu: http://www.hercegbosna.org/kolumne/, i to je sve.
Nema poziva na potpisivanje nekakve peticije ili  osude pojedinaca koji uspješno krstare prostorima Slavonije i Bosne tražeći potencijalne žrtve za svoje nalogodavce!


Svjestan prava izbora svakog pojedinog vlasnika posavskog grunta, da svojom imovinom raspolaže kako želi, ipak ne mogu a da se ne zapitam: zašto se o ovoj pojavi ne progovori na svim nivoima vlasti, barem u Posavskoj županiji, ali i udrugama koje okupljaju izbjegle i raseljene, i u svim medijima?
Jesu li interesi financijski moćnih lobija, za koje još uvijek ne znamo koga predstavljaju i za čiji interes rade,  ispred interesa pravičnosti i prava prognanih i izbjeglih da zadrže svoju stoljećima nasljeđivanu bogatu posavsku zemlju!
Znam, reći će mnogi, ''tko ih tjera da prodaju?''


Pitam se, jesmo li svjesni činjenice, da dokle god budemo tamo posjedovali svoje (imanja) - DOTLE ĆE TO I BITI NAŠE!
Onoga dana kada rasprodamo svoju zemlju po Novom Selu i ostaloj Posavini, tada niti grobovi naših predaka više neće biti naši!
Jer, nalazit će se na nečijoj tuđoj zemlji:  kineskoj, ruskoj...na koju nećemo smjeti niti zakoračiti!


Za pretpostaviti je kako će novi vlasnici znati što sa ''novim vlasništvom'': jedni će''graditi luku na Savi u Luščanima, a drugi će tražiti naftu'', treći možda napraviti odlagalište opasnog otpada...!
A mi ćemo biti sretni jer smo prodali ''didovinu'' za jedan izlet do Teslića ili Lipika!

Bez obzira na činjenicu, da je povratak sve teži, skoro nemoguć, ništa i nitko nas ne može spriječiti da na svojoj zemlji sagradimo vikendicu i da svoju imovinu, posebno zemlju - sačuvamo svojoj djeci!
Održavajmo i sačuvajmo onoliko koliko nam to fizičke i materijalne mogućnosti  dozvoljavaju, ali po nekada - odvedimo tamo djecu, obiđimo groblje i svoje sokake, našu Ukrinu, ...
... i ne PRODAJITE!

Vezu sa svojim krajem možemo održavati na razne načine. I nije istina da je dovoljno reći ''ja sam daleko i ne mogu tamo ići''. Kontaktirati sa zavičajem se može i mora, jer onaj tko se odrekne rodnog kraja isti je kao i onaj koji počini izdaju, i ne zaslužuje biti amnestiran niti kod Boga, niti kod naroda!


Znam da zvuči kao utopija, ali za očekivati je da u dogledno vrijeme, i država BiH postane dio Europske unije kada će i naši prostori postati poželjni za strane ulagače zbog interesantnog geostrateškog položaja i blizine dobrih cestovnih i željezničkih koridora koji se grade i koji će se izgraditi i kroz našu BiH i Posavinu.
Tada će Posavina, ali i naše selo postati poželjna destinacija za miran i zdrav život, a zemlja će se plaćati neusporedivo više od 100 ''nečega'' po dunumu!

Jedino se  trebamo boriti i nadati se, da će do tada, taj ''dulum'' ostati naš, ekološki čist i ne zagađen!
Na korist i uživanje mlađim naraštajima, potomcima ''tamo nekih davno prognanih i protjeranih'', ali koji s prkosom i inatom očuvaše ''svoje''!
Zato, sačuvajmo svoju Posavinu i svoje Novo Selo!