Odžak
Typography

Povećanje osjećaja izolacije, asocijalnost i otuđenje od vanjskog svijeta samo su neke od pratećih pojava koronadoba, a zamislite tu borbu kroz oči osoba s poteškoćama u razvoju. Ako nismo osobe s invaliditetom, ako nemamo nekog bližnjeg koji je osoba s invaliditetom ili dijete s poteškoćama u razvoju, u vremenu u kakvom životarimo, vjerojatno nećemo pretjerano razmišljati kako ono utječe na takve osobe.

Utjecaj na psihofizičko stanje

Kako je osobama s poteškoćama u razvoju ponekad jedini doticaj s drugim ljudima i aktivnostima u vanjskom svijetu samo odlazak u udrugu, ograničenja kretanja imala su velik utjecaj na njihovo psihofizičko stanje, ali i roditelja. Unatrag nekoliko godina glasovi osoba s invaliditetom postali su snažniji, promjene su se dogodile, ali svi smo u strahu da te promjene uslijed COVID-a počinju polako nestajati i zaboravljati, smatra Ivanka Šimić, predsjednica udruge “Kuća nade“ Odžak, koja je iz jedne male prostorije, bolje rečeno, daščare, narasla do respektabilnog centra.kuca nade

Ivanka uspješno i s puno entuzijazma vodi udrugu od samog početka, ali ističe, bez svojih suradnika ne bi bilo ovakvog uspjeha. Sestre franjevke Marijine misionarke zdušno potpomažu projekt od trenutka kada je počeo povratak u tu posavsku općinu sve do danas, kad sestra Agneska Hwalinska najčešće inovativnim programima donosi radost, čak i u ovo turobno vrijeme koje na poseban način ostavlja traga i kod osoba s poteškoćama u razvoju. Županijske i općinske institucije potpomažu tri udruge koje djeluju u Posavskoj županiji, a brinu se o osobama s poteškoćama u razvoju - “Kuća nade” Odžak, “Angelus” Domaljevac i “Put u život” Orašje.

Predstavljen rad i problemi

Načelnica Odžaka i predsjednica Općinskoga vijeća Nada Ćulap i Nasiha Torić pokazale su zanimanje prema građanima kojima je nužna stalna potpora. Susret u općinskom poglavarstvu s predstavnicima “Kuće nade“ uvijek je ispunjen emocijama, osmijesima, razgovorima, pa i pokojom pjesmom. Bila je to prigoda i da predsjednica Ivanka Šimić predstavi rad udruge, postignuća, programe, ali i probleme s kojima se susreću u radu, u čemu očekuju potporu zajednice. U “Kući nade” Odžak osobno su ponosni na najnoviji projekt. Radi se o novootvorenom stambenom programu “Skrb izvan vlastite obitelji”.

Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba s invaliditetom nužno je jer sami ne mogu. U radosnom domu nastoje pridonijeti razvoju sposobnosti svojih korisnika usvajanjem osnovnih znanja nužnih za svakodnevni život, čime su manje ovisni o tuđoj pomoći. - Pozivamo sve prijatelje da podupiru ovakve udruge, borimo se da životi korisnika budu među prioritetima, ne dopustimo da se vratimo u stoljeća gdje su skrivani, uključujmo ih u život svojih zajednica, zalažimo se za njihova prava - poručuje Šimić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić