Odžak
Typography

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1996. godine dozvoljen je povratak predratnog stanovništva u herojski grad Odžak. Bilo je to vrijeme sreće ali tuge. Mnogi su ga zamišljali onako kako su ga ostavili, ali su se ubrzo sreli s činjenicama onoga što ih je tada dočekalo.

Bila je to tužna slika mjesta za koje se nekada živjelo. Plodne oranice, livade i pašnjaci zarasli su korovom, a u mjesto tvorničkih hala, ostali su kosturi i zgarišta. Tužno su izgledala nekadašnja poduzeća koja su hranila veliki broj Odžačana i ljudi iz šireg dijela Posavine : “Strolit”, “Energoinvest”, “Vutex”, “Borovo” i “Elkroj”…

Sve je bilo uništeno, opljačkano i spaljeno. Došlo se na zgarište, ali i na svoje.

Vrijedni u poslu i žuljevitih ruku Odžačani su zasukali rukave i počeli raditi na raščišćavanju onoga što ih je dočekalo.

1

Tako je bilo i s Jusufom Sejdić „Jusom“ koji je odrastao u Odžaku i svakodnevni kruh za sebe i svoju obitelj zarađivao u nekadašnjoj ljevaonici željeza Strolit.
Teško mu je bilo gledati kosture ostatka nekadašnje tvornice koja je hranila tolike obitelji iz regije, te mu je sinula ideja kako, “Strolitu” ponovo učvrstiti tlo i vratiti ga među najuspješnija poduzeća u regiji. Radeći u Sloveniji upoznao je Marka Kladnika poslovnog prijatelja s kojim je 2003. godine u Bosanskom Šamcu formirao manji pogon za preradu metala.

Dvije godine kasnije na nekadašnjoj poljani otuđene i razorene ljevaonice u Odžaku gdje su ostali samo metalni kosturi krenula je obnova “Strolita”, ali s novim proizvodima.
…Danas, 25. godina kasnije, vrijedni i u poslu vični Odžačani uzdižu svoje tvornice, organiziraju proizvodnju sa željom da žive i rade u svom mjestu i svome gradu. Uskoro će biti pušten i most na Savi kao i Koridor Vc, koji su za njih sigurno uzdanica u bolje sutra.

Poduzeće Strolit d.o.o. Odžak je smješteno na površini od 120 000 m² od čega oko 14 000 m² zauzimaju proizvodni pogoni i uredi, poduzeće je specijalizirano za projektiranje i proizvodnju čeličnih konstrukcija, šasija za kamione, konstrukcija za strojeve i industrijsku opremu.

4

Primjer uspješne privatizacije

Ove godine navršava se 15. godine od početka obnove našeg “Strolita”. Trebalo je tu uložiti dosta sredstava i pameti, uposliti dosta mladih stručnjaka i prija ratnih iskusnih metalaca da se krene u osvajanje nove proizvodnje. Odlučili smo se za projektiranje i proizvodnju šasija za kamione, proizvodnju čeličnih konstrukcija i dijelova za industrijsku opremu. Prije toga je trebalo nabaviti suvremene strojeve (CNC, robote-zavarivače kao i lasere za sječu debelih limova). Stoga sam dao šansu mladim ljudima: inženjerima kao i dobrim majstorima i sva naša proizvodnja, a radi se o godišnjoj proizvodnji 1.200 šasija za kamione, odnosno 3.800 tona godišnje prerađenog željeza u gotovim proizvodima kazali su osnivači poduzeća Strolit d.o.o iz Odžaka.

Povjerenje u mlade djelatnike

Mladi inženjer strojarstva Kenan Delić i šef proizvodnje, Adnan Podgorić, ističu da “Strolit” danas zapošljava 180 djelatnika koji dolaze iz Odžaka i šireg dijela Bosanske Posavine.

Trenutno se radi u dvije smjene s najmodernijom tehnologijom proizvodnje i kvalitetnom radnom snagom, a sami radnici su izuzetno zadovoljni svojim statusom jer su im uvedene određene beneficije i povećane plaće te je broj zaposlenika trenutno vrlo stabilan.

5

 Na fotografiji su: Adnan Podgorić te jedan od radnika i Kenan Delić

U planu je izgradnja pogona za pjeskarenje te najveće i najmodernije lakirnice u regiji.

Do sada je u 15-godišnjem razvoju“Strolita” uloženo preko 20 milijuna maraka.

Proizvodi za Europsko tržište

U uspješnu privatizacijsku priču, prije četiri godine ušao je i Nijemac Helmut Fliegel, vlasnik poduzeća za proizvodnju prikolica i poluprikolica za građevinarstvo, otpremu i logistiku kao i komercijalnih vozila i poljoprivrednih strojeva a sva proizvodnja u “Strolitu” plasira se upravo za njemačko tržište i njegovo poduzeće.

10

Na fotografiji su: Sejdić (u sredini) sa Kladimikom i Fliegelom

Kompaniju vode mladi i stručni kadrovi

„Uz ovo poslovodstvo firme koje je već spomenuto postoji i ekipa od 6 poslovođa koja vodi proizvodnju te projektni ured za izradu tehničke i projektne dokumentacije koji se sastoji od 10 mladih inženjera. Svi mi zajedno činimo tim koji rukovodi i upravlja Strolitom d.o.o“ kazao je diplomirani ekonomist Eldin Delić, direktor Strolita

Zahvaljujući ovim mudrim poslovnim partnerima, njihovim vrijednim uposlenicima: inženjerima i radnicima danas slobodno možemo reći da je Strolit d.o.o za proizvodnju konstrukcija i obradu metala iz Odžaka postao najprofitabilnija kompanija u Posavskom kantonu.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak

 

{jathumbnail off}