×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/bih/2016/0502
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/bih/2016/0502

Orašje
Typography

U majskim poplavama 2014. godine grad Orašje na obali Save sa svojih 4.000 stanovnika je pretrpio velike štete. Između ostalog uništena je i pumpa za odvod oborinskih voda i kanalizacije koja grad štiti od poplava. EU Program za oporavak od poplava je oštećenu pumpu, izgrađenu još davne 1984. godine, potpuno rekonstruisao i modernizovao te je time učinio boljom nego što je ikada bila i tako opet zaštitio grad.

Direktor Vodovoda u Orašju, Vidan Vidović kaže da nije bilo pomoći EU, ovaj objekat ne bi mogao da bude obnovljen ni za narednih deset godina

Sve je u redu dok Sava ne naraste

Kanalizacija u Orašju funkcioniše normalno sve dok je nivo rijeke Save ustaljen, ali kada se nivo vode počne dizati, zatvore se kanalizacioni otvori, a funkciju odvoda oborinskih voda preuzima pumpa koja vodu u Savu prebacuje preko nasipa koji grad štiti od poplava.
Vršilac dužnosti direktora JP „Vodovod i odvodnja“ Orašje, Vidan Vidović, ističe da je najviše panike bilo 17. maja kada je voda iz rijeke Save ušla u sam objekat te napravila brojna oštećenja na pumpi.
- Glavna funkcija pumpe je prepumpavanje vode iz kanalizacionih sistema za vrijeme visokog vodostaja rijeke Save, što se najčešće dešava u jesen i proljeće kada se snijeg topi. Ovaj sistem je mješovit, što znači da osim fekalnih vrši i prepumpavanje oborinskih voda - objašnjava Vidović i dodaje - Tokom prva dva dana poplava pumpa je odigrala veliku ulogu u spašavanju stanovnika Orašja jer smo prepumpavanjem spriječili izlijevanje kanalizacije na cestu, ali je onda i sama bila uništena.
Naime, Sava je prodrla u pumpnu stanicu i pod velikim pritiskom vode oštećen je objekt i mehanizacija.

Brza reakcija EU

Vidović kaže da su poslije poplava aplicirali brojnim institucijama koje bi im mogli pomoći ali da je Evropska unija reagovala najbrže svojim Programom za oporavak od poplava.
- Ljudi su došli, snimili objekat, a mi smo napravili projektnu dokumentaciju – objašnjava Vidović i nastavlja:
- Projekat je uključivao elektromašinske i jedan dio građevinskih radova. U prvoj fazi završeni su elektromašinski radovi, a nakon toga uređene su pristupne ceste i pomoću ograda i video nadzora onemogućen je pristup objektu bez odobrenja.
Vidović ističe da je objekat sada mnogo bolji nego što je bio prije jer su ugrađeni dodatni zatvarači kako rijeka Sava više ne bi mogla prodrijeti u njega.
- Zadovoljni smo i iskreno zahvaljujem na pomoći koja je veoma značajna za ovu sredinu i za ovu firmu. Mi kao mala lokalna zajednica i firma apsolutno ne bismo bili u mogućnosti ni za 10 godina obaviti ovakvu rekonstrukciju – zaključuje Vidović.

Antrfile:

EU Program za oporavak od poplava u saradnji sa općinama pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini, sačinio je listu na kojoj se nalaze 63 prioritetna mosta, zatim 51 putna dionica i 31 objekt za vodosnabdijevanje i sanitaciju koji su obnovljeni kako bi se ponovo uspostavio saobraćaj i vodosnabdijevanje kao i kanalizaciona i sanitacijska infrastruktura u zajednicama pogođenim poplavama.
Ovim radovima na obnovi ponovo su uspostavljeni normalni uslovi za transport i vodoopskrbu, kao i za sanitaciju za više od 610.000 ljudi.
EU Program za opravak od poplava finansira Evropska unija a provode ga UNDP, UNICEF i IOM.

EU Program za oporavak od poplava - uspostavljanje normalnih uslova za život -pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi

{gallery}bih/2016/0502{/gallery}