×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/orasje_pejic
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/orasje_pejic

EU Program za oporavak od poplava - uspostavljanje normalnih uslova za život -pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi

Orašje
Typography

Porodici Pejić je u okviru EU Programa za oporavak od poplava doniran novi plastenik, sistem za navodnjavanje, đubrivo, sadnice za jagode i paprike, te zaštita za sadnice što je omogućilo ovoj devetočlanoj porodici da preživi posljedice katastrofe.

Ivo i Luca Pejić iz Sela Bok kod Orašja imaju tri sina i četiri kćerke. Žive od onoga što proizvedu na četiri duluma svoje zemlje, a rade i brojne druge poslove do kojih mogu doći.

Svi osim jednog sina, koji studira u Zagrebu, vrijedno rade na imanju, a Ivo svojoj djeci daje i dnevnice kako bi, kaže, stekli radnu naviku. Majske poplave 2014. godine su im uništile polje a EU Program za opravak od poplava im je pomogao da na njemu ponovo počnu uzgajati voće i povrće.

Velike štete

Ivo Pejić je o velikim poplavama slušao od starih mještana iz Orašja, a u trenutku kada je voda počela nadolaziti maja 2014. godine on se nalazio u dvorištu kuće.
- Odmah smo odveli djecu u moje rodno selo Luka. Žena i ja smo ostali ovdje da pokušamo ubrati ono što je već sazrijelo i da pazimo na kuću.

Luca i Ivo su baš pred poplavu počeli brati krastavce. Ivo je sa poslom nastavio iako je nivo vode na njivi već dosegao visinu od 80 centimetara. Ušao je u vodu i brao.
- Paradajz sam trebao početi brati za možda 20 dana, mjesec najviše - kaže on,ali su ga poplave u tome omele.
- Taman urod treba da ubereš i da naplatiš a ono sve ti ode - svijedoči Luce .

Kada se voda povukla nakon sedam dana, porodica Pejić je bila šokirana štetom kuju je poplava nanijela.
- Za nas naša njiva predstavlja jedini izvorzarade i mnogo smo se prepali kada smo vidjeli da nam je motokultivator potpuno uništen, plastenici oštećeni, a njiva poravnana – naglašava Ivo.

Brza reakcija EU Programa

Ivo Pejić kaže da je EU Program za oporavak od poplavakoji provodi UNDP brzo reagovao i da je dobio novi plastenik, sistem za navodnjavanje, đubrivo, sadnice za jagode i paprike te zaštitu za sadnice.
- To nam je omogućilo da ponovo zaradimo za život– objašnjava Pejić.
Njegova žena Luca kaže da do tada nisu radili sa paprikom ali da su već nakon prve sjetve ostvarili odlične rezultate.

- Papriku ne odustajemo raditi, nastavljamo i ovu godinu. Ostajemo pri tome.

EU Program za oporavak od poplava

Za Lucu je ipak najvažnije bilo to što je njena porodica osjetila da u tim teškim trenucima nisu bili sami i da su uposlenici EU Programa bili uz njih.
- Samo to kad znate da niste u svijetu sami, da ljudi vide potrebe čovjeka koji je ugrožen, puno znači. Kao da su mi vratili dio snage da nastavim još jačim tempom – ističe ona.

Poplave su sada iza porodice Pejić a pred njima novo proljeće i vrijeme za rad na njivi.

Antrfile: Pomoć EU
Aktivnosti EU Programa usmjerene na ekonomski oporavak nakon poplava omogućile su da se sačuva i otvori više od 5.600 radnih mjesta.
Ukupno 116 malih i srednjih preduzeća je opskrbljeno potrebnom opremom i materijalima, pružena im je obuka, te im je olakšan pristup tržištima.

Preduzeća su na taj način zadržala 3.776 radnih mjesta i otvorila oko 550 novih – čime je broj radnih mjesta narastao na 4.326. Pored toga, 1.270 komercijalnih i malih poljoprivrednih proizvođača su dobili pomoć da ponovo pokrenu proizvodnju i ostvare održive mjesečne prihode od kojih sada žive njihove porodice.

{jathumbnail off}

EU Program za oporavak od poplava - uspostavljanje normalnih uslova za život -pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi 

{gallery}orasje_pejic{/gallery}