Orašje
Typography

Vlasnik "Podruma Andrija" Miro Ćorić sa prezentacijom vina napravio je u Orašju spoj Posavine i Hercegovine. Uz pjesmu i zvuke slavonske tamburice, u prekrasnom ambijentu SRC Bazeni u Orašju, o vinu se puno pričalo, sklopljena su nova poznanstva, ali i novi ugovori za isporuku vina na tržište u Posavini.

Više od stotinu gostiju iz Orašja, Domaljevca, Odžaka, Šamca, Brčkog i Županje, najviše gospodarstvenici, uživali su u vinu vrhunske kvalitete, a sve je započelo kušanjem atraktivnog Rosea.

Nastavilo se Žilavkom i Blatinom uz hercegovački pršut i sir, te neodoljiv i čaroban užitak posavskog kulena.

Obiteljska tradicija

Ćorić je govorio o više stoljetnoj obiteljskoj tradiciji proizvodnje najkvalitetnijeg vina, koju je naslijedio od djeda Šimuna i tate Andrije.

Prisutnim je biranim riječima govorio o hercegovačkom tradicionalnom gostoprimstvu, dočarao je visoravni Brotnja i vinograde svoje živopisne Paoče.

Naša obitelj i generacije iza nas započele su s vinogradarstvom poodavno. Prvo priznanje tata Andrija, po kojem i podrumi nose ime, dobio je na prvom ocjenjivanju vina u Mostaru 1955. godine srebrenu medalju za Blatinu.

Od tada imamo pisane tragove za nagrade, a prva općinska registracija bila je 1971.godine. Ispod starog podruma koji je star 360 godina, urađen je novi podrum 1995. godine kad smo i formirali Podrume Andrija d.o.o., s ponosom je rekao Miro Ćorić, vlasnik Podruma Andrija, najmlađi u obitelji Andrije i Stoje Ćorić.

Izvoz na tri kontinenta

Imali smo prezentaciju naših proizvoda vina i rakija, da ih malo približimo Posavini i ujedno prezentiramo mogućnost i tradiciju našeg Podruma Andrija koji je istinska poveznica prijateljstva Posavine i Hercegovine. Znate, vino je spoj dobrote i tko ima dobro vino ima i velike prave prijatelje.

Dokazano je da se kulen i Blatina ljube i mogu vam kazati da je kulen u Hercegovini izuzetno cijenjen, osobito što Blatina voli jaču hranu, govori Miro Ćorić, te ističe da vino radi primjenom najmodernije tehnologije uz stručni rad enologa i sa odabranim grožđem sa različitih pozicija. Imaju dosta kooperanata, sve se radi ručno i plaćaju po kvaliteti.

prezentacija vina1

Miro u društvu prijatelja iz Posavine

Naše je pravilo da vino ide uz žene, ali važno je voljeti i jedno i drugo i uživati u tome.

Ja volim kazati Žilavka je puna smijeha, a Blatina grijeha i ljubavi i moram istaknuti da ovdje imam prijatelja koji su nakon četiri curice dobili sina uz pomoć Andrija Blatine.

U našim podrumima je godišnji prosjek oko pola milijuna litara vina, proizvodimo 28 vrsta pića, od voćnih rakija do raznih vina i naglasio bih da je 2015. godina bila rekordna jer smo „uvinili blizu milijun litara, kazao je Miro Ćorić i dodao, naša vina izvozimo na tri kontinenta, od Amerike, preko Japana, do 14 europskih zemalja, a od danas smo potpisali ugovor za Kinu.
 
Zbližavanje Posavine i Hercegovine
     
Đuro Džoić iz D.Mahale dugo je na radu u Švicarskoj, a Ćoriće kaže, poznaje više od 30 godina, osobito nakon što su na tržište izašli sa svojim vinom. -Drago mi je da je Miro napravio prezentaciju u Posavini i uvjeren sam da će nakon ove večeri još više „zbližiti“ hercegovačko vino s našim posavskim specijalitetima, naglasio je Džoić.

Među brojnim posjetiteljima bio je i Savo Minić načelnik općine Šamac, istaknuvši kad je u pitanju kvaliteta, da ona nema granica. -Božo Benić iz Osiječka još uvijek sa švicarskom adresom i Matijas Koturić iz Domaljevca organizacijski su pomogli uspješnosti večeri prezentacije vina Andrija u Orašju.

Za GIP piše Nada Koturić{jathumbnail off}