Orašje
Typography

VIDOVICE/ORAŠJE, 07. svibnja 2015. godine ORAŠJE- U dvorani župe sv. Vida mučenika u Vidovicama održan je redovni godišnji susret ravnatelja osnovnih i srednjih škola koje rade po hrvatskom planu i programu s Uzoritim Vinkom kardinalom Puljićem, nadbiskupom Vrhbosanskim, don Tomislavom Mlakićem, predstojnikom Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije, javljaju iz Službe za odnose s javnošću Vlade Županije posavske.

ravnatelji kardinal

Sastanku je bio nazočan i Mario Pejić, ministrom prosvjete, znasnosti, kulture i športa. Na sastanku u Vidovicama okupilo se šezdesetak ravnatelja osnovnih i srednjih škola. Susret se redovito odvija u Sarajevu, Zenici ili Travniku, ali je zbog solidarnosti s poplavljenim područjima Nadbiskupije ove godine izabrana Posavina.

„I ove godine smo pozvali ravnatelje škola, osnovnih i srednjih iz županija hrvatskog govornog područja jer mi komuniciramo s njima radi vjeronauka u školama. Već godinama imamo običaj razmijeniti iskustva, da na neki način pogledamo u perspektivu jer smatramo da je prevažno organizirati pedagoški sustav, odgojno-obrazovni sustav kako bi naša djeca na neki način ponijela ispravni odgoj, ne samo spoznaju nego i odgoj. A važni su organizatori škola, to su ravnatelji. Mi tu želimo imati samo jedan segment vjeronauka, ali nam je isto tako važna cjelokupna formacija jer čovjek je kompletna osoba i zato je bitno razmijeniti ta iskustva.

Želimo čuti kakva su njihova iskustva i što bi ih mogli poboljšati u odnosu budućnosti i procesa dalje. Ovakav jedan susret je prvi put ovdje u Posavini, ovakvi su susreti bili i u Sarajevu, u Zenici, u Travniku. Sada smo se iz solidarnosti odlučili za Posavinu koja je pretrpjela poplave. Htjeli smo da i ravnatelji iz drugih krajeva upoznaju ovaj kraj, a znamo kolika je voda bila u Vidovicama i time želimo pokazati svi su nam blizu bez obzira gdje bili", rekao je Uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup Vrhbosanski.

„Budući da prvi put sudjelujem na ovom sastanku koji organizira Vrh bosanska nadbiskupija, moram se zahvaliti njima na razumijevanju što su nam ukazali čast da u napaćenoj Posavini organiziraju ovaj sastanak kako bi nam izrazili simboličnu potporu nakon skoro godinu dana od katastrofalnih poplava koje su pogodile ovu našu ravnu Posavinu. Što se tiče samog sastanka tu ćemo iznijeti određenu problematiku koja tišti naše područje, a poglavito je to odlazak velikog broja mladih na zapad i ine probleme koje tište školstvo, prosvjetu i općenito obrazovanje", izjavio je ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Mario Pejić.

Preuzeto s radio potaje orašje{jathumbnail off}