Orašje
Typography

Federalno ministarstvo kulture i sporta tradicionalno organizira manifestaciju Dani europskog nasljeđa već od 1997. godine s ciljem promoviranja kulturno–povijesnih vrijednosti BiH kao važnog dijela nasljeđa Europe. U Orašju je ta respektabilna manifestacija održana u Orašju o temi “Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine”, s ciljem usmjeravanja pozornosti na vrijedno i raznoliko kulturno-povijesno i prirodno bogatstvo posavskog kraja.

kultura posavine900

Franjevci čuvari kulture

Promocija zbornika s radovima eminentnih stručnjaka i poznavatelja kulturnog i prirodnog bogatstva Bosanske Posavine, koji su iznjedrili Dani europskog nasljeđa, održana je u Tolisi u sklopu Dana Tolise.

Vjerujemo da će radovi objavljeni u zborniku pokazati stručnjacima, znanstvenicima, istraživačima, donositeljima odluka na svim razinama vlasti, mladima te široj javnosti bogato kulturno–povijesno nasljeđe naših predaka, kulturnu tradiciju i ljepotu prirode Bosanske Posavine s ciljem njihova očuvanja, valorizacije, zaštite i promoviranja - istaknula je u Tolisi tijekom predstavljanja zbornika mr. sc. Negra Selimbegović. Kulturno–povijesno bogatstvo, koje je stvarano stoljećima, treba učiniti vidljivim i dostupnim, pokazati ga, jer ono govori o nama, ono nas čini prepoznatljivim i, u konačnici, ono nas određuje.

kultura posavine901

Ako želimo predstaviti zbornik i govoriti o kulturnoj baštini ovoga kraja, nezaobilazna je tema i polazna točka Franjevački samostan u Tolisi koji je 2007. dobio i status nacionalnog spomenika - rekao je prof. Mario Oršolić.

Abonos, pletenje šibe

Među prirodnim vrijednostima posavskoga kraja i Orašja, koje zaslužuje dužnu pozornost, svakako je višetisućljetni stari hrast abonos. Tradicija pletenja od vrbove šibe Orašju dio je klasične i dobro poznate priče o odnosu prirode i kulture. Također, priča o pletenju od vrbove šibe u posavskom kraju ujedno je i priča o preživljavanju bogate višestoljetne vještine, vrijedne kulturno–povijesne baštine posavskih ljudi, one koja je stotinama godina prožimala svakodnevicu, a koja je u današnjem globaliziranom svijetu prisutna samo u tragovima, u sjećanju i “sizifovskom” naporu rijetkih entuzijasta da se očuva i ne zaboravi.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićkultura posavine1024